Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Waarom moet de professionele kraan zo snel open?’

Veel mensen bedoelen met eigen kracht vooral eigen verantwoordelijkheid. Oftewel: zoek het zelf maar uit. Maar dat is niet wat Jos van der Lans en Pieter Hilhorst bedoelen. ‘Maak de kring rondom de zorgvrager groter’, zegt Van der Lans in Zorg + Welzijn magazine van november.
‘Waarom moet de professionele kraan zo snel open?’
Foto: Diederik van der Laan

Wanneer je gaat denken in termen van samenwerken, verbinden en netwerken, kun je veel voor elkaar krijgen, meent cultuurpsycholoog en publicist Jos van der Lans. Dat probeert hij, samen met mede-publicist en wethouder Pieter Hilhorst, te laten zien in het boek Sociaal doe-het-zelven. Zij loven de beweging dat mensen zelf meer initiatief nemen.

Ondersteunen

Er zijn steeds meer professionals die wel sociale veerkracht organiseren en netwerken mobiliseren, weet Van der Lans. Maar er zijn ook nog steeds professionals die zeggen dat de mensen die zij ondersteunen echt niemand hebben. ‘Dat zegt vaak meer over henzelf dan over de mensen die ze geacht worden te helpen’, zegt hij in het magazine.

Professionele kraan

Het komt voor dat hulpverleners hun cliënten onderschatten. ‘Ze beweren dat er voor een Eigen Kracht-conferentie maar twee of drie mensen opgetrommeld kunnen worden. Terwijl vrijwel altijd blijkt dat er voldoende mensen zijn die iets willen betekenen, als je ze maar stimuleert. Ik vraag me af waarom die professionele kraan zo snel opengezet moet worden. Als iemand weer zelfstandig gaat wonen en het gaat mis, belt de woningcorporatie de professional om het op te lossen. Nee, je moet juist dan het netwerk inschakelen’, aldus Van der Lans.

Eigen kracht

In het huidige systeem bij besluitvorming over hoe mensen verder moeten, wordt de kring vaak klein gehouden, zegt de publicist. ‘Het is een onderonsje tussen professionals en cliëntsysteem. Terwijl de basisgedachte zou moeten zijn: maak de kring groter. De Eigen Krachtconferenties zijn volgens ons een manier hoe dat kan, we zeggen niet dat het altijd zo moet.’

Specialistische zorg

Wat mensen volgens Van der Lans nodig hebben, is directere en snellere steun en minder snel specialistische zorg. Dat zal onder de regie van de gemeente niet meer hetzelfde als vroeger gaan. Ook hulpverleners zullen in de toekomst zorgvuldiger met hun budget moeten omgaan. Doordachter doorverwijzen dus, aldus Van der Lans.

Lees het hele interview met Jos van der Lans in het Zorg + Welzijn magazine van november 2013 >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.