Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVD’er Eric van der Burg beoogd voorzitter Sociaal Werk Nederland

Sociaal Werk Nederland draagt op 14 maart 2019 Eric van der Burg voor als nieuwe voorzitter.  Als de leden instemmen met deze voordracht, zal Eric van der Burg vanaf dat moment het voorzitterschap overnemen van Eric Lemstra. Die nam het voorzitterschap waar sinds 1 oktober 2018, toen Marijke Vos vertrok naar de Raad van State.
Foto: Sociaal Werk Nederland

Eric Lemstra zegt over zijn potentiële opvolger: ‘Met Eric van der Burg komt er iemand binnen met een breed netwerk en een flinke bak energie. Wij denken dat Van der Burg de juiste persoon is om samen met de branche juist nu de kracht en veelzijdigheid van het sociaal werk onder de aandacht te brengen van gemeenten en de vele andere partijen waarmee wij samenwerken en schakelen, zowel lokaal als landelijk. Zijn ervaring in gemeenteland, in de zorg én met het ondernemerschap komt goed van pas voor onze branche die zich op al die terreinen begeeft.’

Loopbaan

Eric van der Burg is fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Amsterdam. Hij werkte van 2010 – 2018 ook als wethouder, met onder meer portefeuilles als Zorg en Welzijn, Sport en Recreatie, Ouderen, Ruimtelijke Ordening en Organisatie en Integriteit. Bovendien was hij van 2010-2014 lid van het hoofdbestuur van de VNG.

Eerste Kamer

Hij stopte als wethouder omdat hij mogelijk naar de Eerste Kamer gaat. Hij staat op de elfde plek van de kieslijst. De VVD heeft momenteel dertien zetels in de Eerste Kamer. Volgens de laatste peilingen zou dat na de Provinciale Stateverkiezingen in maart tussen de dertien en zestien zetels kunnen worden.

Eenzaamheidsambassadeur

Van der Burg is op dit moment onder meer actief als voorzitter van de Landelijke Obesitastafel (preventieakkoord, VWS) en trekt als eenzaamheidsambassadeur Noord-Nederland door om met wethouders te spreken over dit thema. Hij brengt kennis mee vanuit zijn verleden als bestuurder in de ouderen- en gehandicaptenzorg, de sportwereld en ondernemerschap.

Meer zorg

Van der Burg wordt gezien als atypische VVD-er. Over bijvoorbeeld het voorstel van Klaas Dijkhoff over de zwaardere straffen in probleemwijken zei hij tegen AT5: ‘De gedachte dat je mensen in zwakkere wijken extra wil beschermen deel ik met de heer Dijkhof. Ik kies alleen voor een andere methode en pleit voor extra politie, onderwijs, zorg en werkgelegenheid.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.