Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVD en PvdA schaffen zorgtoeslag af per 2014

VVD en PvdA willen de zorgtoeslag volledig afschaffen in 2014. De toeslag wordt overbodig op het moment dat de ziektekostenpremies inkomensafhankelijk worden, stellen bronnen rond de kabinetsformatie tegenover het ANP.
VVD en PvdA schaffen zorgtoeslag af per 2014

Afschaffen van de zorgtoeslag levert 4,5 miljard euro op. Dat bedrag wordt volledig teruggegeven aan de burger via een verlaging van de derde schijf in de inkomensbelasting van 42 naar 38 procent, eveneens per 2014.

Inkomensafhankelijk
De zorgtoeslag is een inkomensafhankelijke toeslag die in 2006 met het nieuwe zorgstelsel werd ingevoerd als tegemoetkoming in de zorgkosten. Ongeveer 5 miljoen Nederlanders ontvangen een toeslag die afhankelijk is van het eigen inkomen.

Minder transparant
De zorg wordt minder transparant als de zorgtoeslag verdwijnt en de premies inkomensafhankelijk worden. Zo reageerde Marcel Canoy, hoogleraar zorgeconomie en hoofdeconoom bij adviesbureau Ecorys, vrijdag op de plannen van de VVD en PvdA.

Waaier
‘Het huidige systeem laat duidelijk aan burgers zien wat de zorg nu kost. Als de toeslag verdwijnt, maakt dat de zorg minder transparant. Er is dan immers niet meer één prijs, maar een hele waaier van verschillende prijzen voor verschillende mensen.’

Bron: ANP/ ANP Photo, Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.