Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrijwilligers druk in de weer bij voedselbanken

Vrijwilligers van de Nationale Voedselbank zijn in de dagen voor Kerst flink in de weer om alle giften te verwerken. Voedselbanken ontvangen extra donaties van verschillende acties in het land.
voedselbank
‘Donaties komen van particulieren en acties van bedrijven door het hele land.’ - Foto: Picscout

Rond de kerstdagen is er altijd extra veel activiteit bij de voedselbanken, zegt woordvoerder Pien de Ruig van Voedselbanken Nederland. ‘Donaties komen van particulieren en acties van bedrijven door het hele land.’ Toch wordt er volgens De Ruig niet perse met extra vrijwilligers gewerkt om de drukte op te vangen. ‘Het zijn vooral de vaste krachten, die gemiddeld een à twee dagen per week werken, die hun handen wat langer uit de mouwen steken.’

De ervaring van financiële problemen heeft veel impact op de gezondheid, maar levert ook veel stress en schaamte op. Dat concluderen Hille Hoogland en Jonathan Berg na hun onderzoek onder ‘Voedselbankklanten.’ Lees meer>>

Half miljoen

Supermarktketen Lidl heeft bijvoorbeeld het hele jaar door het statiegeld van klanten verzameld. Dat heeft een totaalbedrag van een half miljoen euro opgeleverd. Unilever pakt op het hoofdkantoor de kerstpakketten in voor voedselbanken. Daarnaast zijn de regionale omroepen bezig met een grote inzamelingsactie. Vorig jaar leverde dat voor een bedrag van 2,8 miljoen euro aan goederen op.

Houdbare levensmiddelen

Volgens De Ruig gaat het bij de actie van de regionale omroepen vooral om inzameling van houdbare levensmiddelen. Dat zijn producten die kunnen worden bewaard voor later gebruik, na de Kerst. De opslag van deze producten zorgt ook voor extra werk voor de vrijwilligers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.