Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorjaarsnota: Coalitiepartijen verdelen 150 miljoen

Het kabinet heeft een meevaller en mag 150 miljoen euro extra uitgeven. De partijen hebben al volop plannen met het geld. De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben voorstellen gemaakt om de huidige begroting aan te passen. Dat bevestigen ingewijden.
Voorjaarsnota: Coalitiepartijen verdelen 150 miljoen

Zo wil de PvdA dat de gemeenten dit jaar 50 miljoen euro extra krijgen voor armoedebestrijding. Met dat geld kunnen ze maatregelen nemen om de laagste inkomens te compenseren voor de stijgende prijzen van onder meer elektriciteit en zuivelproducten.

Erfgoed
Het CDA wil 50 miljoen besteden aan het behoud van cultureel en industrieel erfgoed. Met het geld kunnen 23 monumenten worden opgeknapt, zoals de Bavokathedraal in Haarlem, de Eusebiuskerk in Arnhem en de Portugese synagoge in Amsterdam. Extra geld voor de opvang van tienermoeders en hulp aan vrouwen die uit de prostitutie willen, is een wens van de ChristenUnie.

Debat
Het geld komt uit een reservepotje van het kabinet. Het gaat om een bedrag dat wel is begroot voor dit jaar, maar nog niet is uitgegeven. De voorstellen komen woensdagavond aan de orde tijdens een debat met minister Wouter Bos (Financiën) over de voorjaarsnota, het actuele overzicht van de lopende begroting.

Minima
De PvdA wil verder dat het kabinet ook volgend jaar de koopkracht van de laagstbetaalden en de middeninkomens bijspijkert. Vooral minima dreigen er dan op achteruit te gaan. Het kabinet beslist in augustus over de begroting voor 2009. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.