Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Volgend jaar bezuiniging op kinderopvang

Staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma hoeft dit jaar nauwelijks te bezuinigen op de kinderopvang. Minister Wouter Bos van Financiën neemt een tekort van een kleine 500 miljoen euro in 2008 nog grotendeels voor zijn rekening.
Volgend jaar bezuiniging op kinderopvang

Vanaf volgend jaar moet het mes wel in de kinderopvang. De regeling dat opa’s en oma’s een bijdrage krijgen voor het oppassen op hun kleinkinderen, verdwijnt dan. Ook worden de vergoedingen die ouders ontvangen voor kinderopvang verlaagd. Huishoudens met een inkomen boven de 100.000 euro zouden niets meer krijgen, voor inkomens vanaf anderhalf keer modaal gaan de bijdragen omlaag.

Stimuleren
Ter compensatie stijgt een inkomensafhankelijke belastingkorting voor gezinnen met kinderen. Doel van die maatregel is ouders te stimuleren meer te gaan werken. Ingrepen in de kinderopvang zijn nodig omdat anders de tekorten binnen enkele jaren zouden oplopen tot ruim een miljard euro.

Overschot
Het is nog niet duidelijk waaruit Bos zijn tijdelijke tegemoetkoming aan Dijksma betaalt. Volgens een bron heeft hij nog wat geld gevonden ‘in de plooien van de begroting’. Het begrotingsoverschot zou desondanks oplopen van 0,4 procent naar 0,7 procent dit jaar en vervolgens tot 1 procent in 2009.

Conflict
Over de bezuinigingen in de kinderopvang is nog een conflict in de coalitie. PvdA en ChristenUnie willen de lasten vooral bij de hogere inkomens leggen, terwijl het CDA ze zo veel mogelijk wil spreiden.
Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.