Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vogelaar pakt inburgering aan

Minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie en de vier grote steden nemen maatregelen om de inburgering van nieuw- en oudkomers in Nederland te verbeteren. Er is in de eerste helft van 2008 een stijgende lijn zichtbaar in het aantal inburgeraars dat aan de programma's begint, maar het resultaat is nog niet goed genoeg.
Vogelaar pakt inburgering aan

Dat staat in een brief die minister Vogelaar donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Tot en met 2009 is het doel om 60.000 nieuw- en oudkomers per jaar een inburgeringsprogramma te laten doorlopen.

Verloren jaar
Door de korte invoeringstermijn van de Wet inburgering is 2007 nagenoeg een verloren jaar geworden, stellen Vogelaar en de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht). In het aantal inburgeraars zit een stijgende lijn, maar na anderhalf jaar is slechts gemiddeld 21 procent van de doelstelling behaald.

Maatwerk
Om de uitvoering van de Wet inburgering te verbeteren en meer inburgeraars te bereiken, wil het Rijk dat gemeenten meer maatwerk kunnen bieden en de kwaliteit van de inburgering verbeteren. Dat doet zij door een aantal maatregelen te nemen die naar verwachting in het voorjaar van 2009 in werking treden. Deze maatregelen betreffen onder andere de verplichting van het programma, de financiering en de invoering van een participatiebonus.

Campagne
Inmiddels zijn er al verschillende trajecten in gang gezet: de zogenaamde aanjaagteams die helpen bij het plaatsen van cursisten en de campagne ‘Het begint met taal’ om taalcoaches te werven. Ook wordt de werving van inburgeraars bevorderd door op meer plaatsen en door meer verschillende mensen te werven.

Verliezen
Vogelaar heeft de taalaanbieders en gemeenten aangeboden eenderde van het financiële verliezen in 2007 voor haar rekening te nemen. De minister houdt er rekening mee dat het totaalbedrag zal uitkomen op ongeveer 45 miljoen euro. Ze heeft met de G4 afgesproken dat de komende maand verder wordt gewerkt aan de maatregelen en dat men gaat kijken of de voorgenomen ambities in de komende anderhalf jaar behaald kunnen worden. (VROM)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.