Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VOG voor vrijwilligers zelden geweigerd

Verklaringen omtrent het gedrag (VOG) zijn afgelopen jaar maar zelden geweigerd. In de vrijwilligerssector zijn er 43 aanvragen geweigerd. Gezien de tienduizenden aanvragen door vrijwilligers is dat een gering percentage, zegt staatssecretaris Fred Teeven.
VOG voor vrijwilligers zelden geweigerd
Foto: ANP

In 2013 werden er in totaal 740.000 aanvragen ingediend voor een VOG. Het is een verklaring waaruit blijkt dat gedrag in het verleden geen bezwaar is om een bepaalde functie te vervullen. De reden om een VOG te weigeren, is onder meer wanneer mensen een strafblad hebben.

Vrijwilligers

Voor vrijwilligersorganisaties wordt de VOG definitief gratis. Het moet deze clubs, vooral als er kinderen en andere kwetsbare groepen in het spel zijn, ertoe aanzetten vrijwilligers te controleren op een verleden als seksueel misbruiker. Tegelijk waarschuwt de Tweede Kamer er sterk voor dat een VOG geen garantie biedt dat er niets mis kan gaan.

Jeugdzorg

Niet alleen vrijwilligers moeten zo’n aanvragen, om een baan te krijgen in bepaalde branches is dit zelfs wettelijk verplicht. Denk daarbij aan de Jeugdzorg of de Kinderopvang. Het lage aantal weigeringen zegt voor de staatssecretaris niet alles. Het kan ook zijn dat er niet diep genoeg wordt gescreend, aldus Teeven.

VOG aanvragen kan hier >>

Weigeren

De Tweede Kamer wil meer maatwerk in de procedure van Justis, die de screening uitvoert. Teeven is welwillend daarover, maar wil er geen extra geld voor uittrekken. Teeven werkt nog aan een wetsvoorstel waardoor het mogelijk wordt een VOG ook te weigeren als er nog geen veroordeling is. Hij wil dat dit ook kan vanwege een verdenking op basis van politiegegevens of na een bestuurlijke boete. De Tweede Kamer, behalve de VVD, heeft hier grote moeite mee, maar wacht zijn plan af.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.