Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voetbal moet leven daklozen op de rit krijgen

Meer dan 500 spelers doen vanaf zaterdag 12 september mee aan de Homeless WorldCup op het Museumplein in Amsterdam. Straatvoetbal is voor de spelers een middel om hun leven op de rit te krijgen.
Voetbal moet leven daklozen op de rit te krijgen
Foto: Lennaert Ruijnen

De spelers in deze voetbalcup hebben te maken met uiteenlopende situaties, waaronder dak- en thuisloosheid, verslaving, psychosociale stoornissen of ernstige gedrags- of financiële problemen. Het voetballen is voor velen niet alleen een uitlaatklep, maar ook een middel om hun leven op de rit te krijgen. Het helpt hen vriendschappen sluiten en maakt fit, zowel mentaal als fysiek. Ook leren ze vaardigheden om weer volledig mee te kunnen doen in de samenleving.

Persoonlijke ontwikkeling

Het WK in Amsterdam wordt georganiseerd door de Stichting Life Goals, in samenwerking met het Leger des Heils en de Gemeente Amsterdam. Maatschappelijke coaches van Stichting Life Goals werken samen met de sporters aan hun persoonlijke ontwikkeling op het gebied van werken, wonen en vrijetijdsbesteding.

Het Nederlandse heren- en damesteam van 2015.

Participatieladder

De stichting werkt daarbij met de participatieladder. De eerste twee treden van deze ladder, waar de deelnemers beginnen, zijn gericht op activatie. Door te sporten verbeteren de deelnemers hun gezondheid en doen zo sociale contacten op. Zo raken ze uit hun isolement en zetten daarmee de eerste stappen.

 

Vrijwilligerswerk

De derde en vierde treden zijn gericht op participatie. De deelnemers blijven sporten, werken zo aan hun gezondheid en doen  vrijwilligerswerk op de sportclub om zich voor te bereiden op werk. De treden vijf en zes vormen een re-integratieprogramma waarbij de deelnemers nog steeds blijven sporten, maar ook betaald werk met eventueel ondersteuning proberente vinden.

Zou sport voor dak- en thuislozen werkelijk een opstap zijn naar een nieuw leven? Het is een van de vragen die journaliste Mariëlle van Bussel zich stelde toen ze de Dutch Homeless Cup besloot te volgen. Haar bevindingen en ontmoetingen tekende ze op in haar boek ‘Zwervende spitsen, van dakloze tot topvoetballer’. Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.