Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VNG wil bemiddelaar mantelzorg

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwacht dat meer familieleden van mensen die hulp nodig hebben, naar de rechter zullen stappen om zorg voor hen af te dwingen. De vereniging wil daarom een ombudsman of een andere bemiddelaar voor deze conflicten tussen burgers en gemeenten.
VNG wil bemiddelaar mantelzorg
Foto: ANP Photo

‘Er zullen meer conflictsituaties komen. Dan zal uiteindelijk de rechter oordelen; , zegt projectleider Bob van der Meijden van de VNG woensdag in de Volkskrant. ‘Daarom zou het goed zijn als er meer instanties zijn waar burgers met hun geschil terecht kunnen.’

Wmo

De bemiddeling kan volgens de VNG het best worden geregeld in de nieuwe wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het wetsvoorstel hierover gaat binnenkort naar de Tweede Kamer. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid geeft in de Volkskrant aan geen reden te zien om de wet hiervoor aan te passen.

Verplicht

In mei pleitten de gemeenten nog voor de mogelijkheid om mensen die langdurige zorg aanvragen, te verplichten om steun bij hun familie en vrienden te zoeken. Volgens de VNG kunnen de gemeenten de bezuinigingen alleen dan halen. Staatssecretaris Van Rijn vindt ook dat burgers op hun sociale netwerk moeten terugvallen, maar hij wil dit niet verplicht stellen.

1 REACTIE

  1. Het gaat helemaal niet (alleen) over mantelzorg, maar over de interpretatie wat straks ‘maatwerk’ (vervanger van compensatieplicht) is en de conflicten die daar uit voortkomen. En dat die conflicten komen kan iedereen die z’n ogen en oren open houdt zien aankomen. En ook dat de gemeenten dat willen voorkomen en nu al richting bemiddeling sturen. Aanvaarding van bemiddeling, het woord zegt het al, betekent automatisch dat de wmo-zorg/hulp vrager bij voorbaat aanvaardt dat hij/zij niet de maatwerkzorg/hulp krijgt waar hij/zij aanspraak op meent te kunnen maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.