Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VNG: Van Rijn wil mantelzorg niet verplichten

Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen om mensen die langdurige zorg aanvragen te verplichten om steun bij hun familie en vrienden te zoeken. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kunnen gemeenten de bezuinigingen op de AWBZ alleen dan halen, zo schrijft de VNG in een brief aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid.
VNG: Van Rijn wil mantelzorg niet verplichten
Foto: ANP

Grote delen uit de AWBZ komen onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid te vallen. De staatssecretaris gaat vanaf 2015 enorme ombuigingen in zorg en ondersteuning doorvoeren, stelt de VNG. 600 miljoen euro minder voor de huishoudelijke hulp, 550 miljoen minder voor inkomenssteun chronisch zieken en gehandicapten 25% minder voor begeleiding en 15% minder voor persoonlijke verzorging (samen tussen de 1 en anderhalf miljard) en 50 miljoen op Wmo-hulpmiddelen. Dit zijn bezuinigingen die niet geruisloos of pijnloos kunnen worden doorgevoerd, aldus de VGN.


Ondersteuning

‘Krijgen wij van de staatssecretaris ook de instrumenten om deze omvangrijke ombuigingen door te voeren’, vraagt de vereniging aan Van Rijn. Als de zorg terecht moet komen bij hen zonder sociaal netwerk dan moet de gemeente scherp kunnen kiezen wie wel en niet in aanmerking komt voor ondersteuning. Maar krijgt de gemeente deze mogelijkheid?



Verplichten


Van Rijn wil sturen op eigen inzet van de burger en zijn sociaal netwerk, maar hij wil dat niet verplichten, zo omschrijft de VGN de situatie in de brief. De gemeenten vrezen dat ze met té vrijblijvende bepalingen over eigen kracht de gewenste verandering niet zullen kunnen waarmaken. ‘Er is een zekere doorzettingsmacht nodig om de omslag naar eigen inzet te maken’, meent de VGN.



Draagkracht


Ook krijgende gemeenten geen ruimere mogelijkheden om rekening te houden met financiële draagkracht, zo luidt de kritiek. ‘We moeten welgestelde bewoners van hypotheekvrije huizen woningaanpassingen ter waarde van soms tienduizenden euro’s blijven geven. Een inkomenstoets voor vervoersvoorzieningen blijft verboden hoewel dat tot 2007 zeer gebruikelijk was. De staatssecretaris staat alleen toe dat eigen bijdragen
worden geheven.’

1 REACTIE

  1. Bezuinigen op kosten in de zorg is niet erg als het maar niet inhoud dat de kwetsbare medemens minder zorg of middelen krijgt. Misschien is het mogelijk om hoge salarissen uit de zorg te halen. Misschien eens wat minder managers met hoge salarissen. Als ik eens kijk in wat voor auto’s zij rijden en huizen zij wonen. Bezuinig daar maar op.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.