Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vluchteling moet zo snel mogelijke participeren’

‘Participatie van vluchtelingen moet centraal staan in het vluchtelingenvraagstuk.’ Daarvoor pleit Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland. ‘Zo snel mogelijk een nieuw en zelfstandig bestaan opbouwen, insluiting in plaats van uitsluiting. Ook als terugkeer in de toekomst mogelijk is.’

Het vluchtelingenvraagstuk moet radicaal anders benaderd worden, vindt Manson. ‘Het roer moet om.’ Een nieuwe aanpak moet voorkomen dat vluchtelingen in de marge van de samenleving terecht komen. Daarom komt VluchtelingenWerk met een nieuw manifest met daarin aanbevelingen voor een betere participatie en betere opvang.

Opleidingsniveau

Vluchtelingen kunnen volgens de stichting veel sneller en soepeler integreren als er goed gekeken wordt naar het opleidingsniveau. Lager opgeleide vluchtelingen moeten een combinatie van inburgeren, stages, vrijwilligerswerk, leren en werken aangeboden krijgen. Hoger opgeleide vluchtelingen zouden volgens de stichting een ‘stoomcursus’ Nederlands moeten krijgen zodat ze verder kunnen werken en studeren in Nederland.  

Inburgeren

Vluchtelingen met een status moeten zo snel mogelijk voorlichting over en ondersteuning bij het regelen van hun inburgering krijgen. Uit onderzoek blijkt dat vluchtelingen zelf hun inburgering niet goed kunnen regelen. Terwijl sinds 2013 alle nieuwkomers in Nederland dat zelfstandig moeten doen.

Vrijwel geen van de ideeën achter de Wet Inburgering werkt in de praktijk. Dat concludeert Madelon Kloosterboer na onderzoek naar het inburgeringsbeleid. En dat is niet goed voor de maatschappij. Lees hier het interview met Madelon Kloosterboer over haar onderzoek >>

Opvang

De asielprocedure kan volgens VluchtelingenWerk veel sneller en eerlijker. ‘Voorkom jarenlange onzekerheid doordat verblijfsvergunningen te lang tijdelijk zijn.’ Bovendien zou de opvang en huisvesting veel gelijkmatiger verdeeld kunnen worden, vindt de stichting. ‘Schaf grootschalige centra en noodopvang af en verplicht alle gemeenten kleinere opvang te bieden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.