Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vitale energie ouderen waardevol’

De vitale energie van ouderen is zeer waardevol voor onze samenleving. Dat is de boodschap die Atsje Wind en Annie Oude Avenhuis willen meegeven.
'Vitale energie ouderen waardevol’

Wind is een van de drijvende krachten achter Dorpshulp, een vorm van ondersteunende zorg die door vrijwilligers wordt geboden in de tweelingdorpen Haskerdijken-Nieuwebrug. Oude Avenhuis is werkzaam bij MOVISIE en auteur van het boekje Ouderen, de generatie van de toekomst: 20 succesvolle diversiteitsprojecten. De projecten in het boekje hebben als gemene deler dat ze meedongen naar de MOVISIE Diversiteitsprijs 2011. Dorpshulp was een van de drie genomineerden, naast GetOud en Op Stap Met Oma.nl.

Steuntje in de rug
Bundelen van de projecten is belangrijk omdat het duidelijk maakt hoe je met weinig middelen toch veel met en voor ouderen kunt bereiken, benadrukt Oude Avenhuis. ‘Bij Dorpshulp bijvoorbeeld participeren bewoners concreet.’ Voorbeelden van participatie zijn het zelf organiseren van autovervoer, hulp bij de tuin onderhouden en activiteiten zoals een computercursus.

Vertrouwen
Door onze ondersteuning kunnen ouderen langer zelfstandig in het dorp wonen’, aldus Wind. ‘We zijn al 20 jaar altijd op de achtergrond aanwezig en men vertrouwt ons.’ Het steuntje in de rug is belangrijk, ziet ook Oude Avenhuis. ‘Het Thuisgevoel in Kampen doet dat met bestaande bewoners die nieuwe bewoners wegwijs maken. De Roze Loper is een mooi voorbeeld van seksuele diversiteit, dat project bevordert de dialoog over de positie van roze ouderen in woonzorgcentra. De winnaar in 2011, Op Stap Met Oma.nl, laat zien dat je jong en oud eenvoudig kunt verbinden.’

Werk verantwoorden
Voor diverse projecten wordt het steeds belangrijker dat werk te verantwoorden, gezien de bezuinigingen. Ook bij Dorpshulp. ‘Het is maar de vraag of we de ondersteuning die we nu krijgen kunnen behouden’, zegt Wind. ‘Vijf keer jaar hebben we een grote vergadering en daar schuift nu nog een professional bij aan. Maar het is niet zeker of dat in de toekomst ook nog zo is.’ Dorpshulp hoopt dat de gemeente Heerenveen, waar Haskerdijken-Nieuwebrug onder gaat vallen, en/of de gemeente Skarsterlân waar ze nu onder valt alsnog willen bijspringen. ‘We hebben sturing en inspiratie nodig om ons werk te doen.’ Bij de interviews stuitte Oude Avenhuis vaak op het punt dat projectleiders het moeilijk vinden om hun succesformule te vertellen, toch cruciaal als ondersteuning van het project nodig is. ‘Ze weten wel wat ze doen, maar je moet wat dieper graven, ook naar de resultaten.’ In het boekje staan diverse simpele tips om je waarde te tonen.

Het boekje Ouderen de generatie van de toekomst wordt 21 september bij Dorpshulp aan de wethouders van Heerenveen en Joure overhandigd, en is binnenkort te bestellen en te downloaden via www.movisie.nl

Bron: Foto: Sandra Mol

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.