Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VIP & Co helpt jonge mantelzorgers

Ongeveer een kwart van de jongeren groeit op in een gezin met een gehandicapt of chronisch ziek familielid. De ziekte of handicap van een ouder of kind beïnvloedt het hele gezin. Het project VIP & Co geeft jonge mantelzorgers een maatje.
VIP & Co helpt jonge mantelzorgers

Door Carolien Stam – Jongeren die thuis een ziek of gehandicapt familielid verzorgen, hebben meer taken dan de meeste jongeren. Het huis moet schoongemaakt worden, de boodschappen gedaan of je moet oppassen op je gehandicapte zusje. Een Very Important Person voor de familie, maar voor de jongere zelf is er weinig tijd en aandacht.

Praatpaal
Het project VIP & Co is opgezet door de Utrechtse welzijnsorganisatie Stichting Stade, Radar Advies uit Amsterdam en Ginkgo Zorgprojecten. VIP & Co gaat op zoek naar een Co, een maatje die de jonge mantelzorger gedurende een jaar wil bijstaan. De bedoeling is dat de Co een praatpaal is, met wie de jongere ook gezellige dingen kan doen. Zo kan de jonge mantelzorger zijn of haar eigen kracht gebruiken om met de moeilijke thuissituatie om te gaan, grenzen te stellen en voor zichzelf op te komen.

Coach
De Co is de coach voor de jonge mantelzorger. Hij of zij moet zich goed in de ander kunnen verplaatsen, goed kunnen luisteren en meedenken. ‘De Co is nieuwsgierig, creatief, integer en bereid een jaar lang twee uur per week aan een VIP te besteden,’ staat te lezen op de website van Stichting Stade.

Bijzondere band
‘Als Co doe je levenservaring op, die je in je latere loopbaan van pas komt. Je bouwt een bijzondere band op met iemand die je anders nooit had ontmoet,’ aldus Stade. Een jonge mantelzorger kan met VIP & Co in contact komen via de mentor op school, schoolmaatschappelijk werk of een vertrouwenspersoon op school.

Kijk op op de website: VIP & Co

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Stade advies

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.