Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verzorging en verpleging samen in Zvw’

Staatssecretaris Van Rijn (VWS) besluit om verzorging en verpleging voor kwetsbare mensen met een lichamelijke aandoening samen binnen de Zorgverzekeringswet (Zvw) te houden. Dit maakt hij bekend in een brief aan de Tweede Kamer.
‘Verzorging en verpleging samen in Zvw’
Foto: ANP Photo

Mensen krijgen hierdoor verzorging en verpleging uit één hand. Ze hoeven hiervoor dus niet naar twee loketten. Het deel van verzorging dat samenhangt met begeleiding en ondersteuning wordt naar gemeenten overgeheveld.

 

De VNG is woedend over het ‘weghalen’ van de verzorging bij de gemeenten. Lees hier meer >>

 

Kwetsbare ouderen

Het uitgangspunt is de zorginhoudelijke samenhang. Uit cijfers blijkt dat 84 procent van de mensen die nu verzorging krijgt een lichamelijke aandoening heeft. Deze groep maakt ook het meest gebruik van verpleging, 87 procent van het totaal aantal cliënten. Het gaat vooral om kwetsbare ouderen waarbij de gezondheidssituatie snel kan veranderen en verslechteren en die intensief te maken hebben met de huisarts en/of het ziekenhuis.

Wijkverpleging

De staatssecretaris kondigt in zijn brief één integrale aanspraak wijkverpleging aan. Mensen hebben straks via deze nieuwe aanspraak recht op verpleging en verzorging in samenhang vanuit de Zvw. Het gaat meestal om lijfgebonden medische zorg die voortvloeit uit een ziekte, een aandoening of een beperking. Hierdoor wordt samenwerking tussen huisartsen en wijkverpleegkundigen versterkt waardoor mensen langer thuis kunnen blijven. Op dit moment werkt het CVZ samen met veldpartijen de aanspraak wijkverpleging verder uit.

Zorgverzekeraar

De staatssecretaris wil een veel sterkere lokale samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars. Gemeenten en zorgverzekeraars hebben een gezamenlijk belang om de mensen die langer thuis willen wonen passende zorg en ondersteuning te bieden. Burgers mogen geen last hebben van discussies over wie wat betaalt. Door een goede samenwerking moet er voor de burger een samenhangend pakket van ondersteuning, wijkverpleging en behandeling ontstaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.