Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verplichte ‘laagste ouderbijdragentarief’ VVE uitgesteld

De invoering per 1 januari 2011 van het verplichte laagste ouderbijdragentarief voor Vroeg- en Voorschoolse Educatie (VVE) is voorlopig uitgesteld, zo bericht de minister van OCW. MOgroep en VNG pleiten voor inkomensafhankelijke bijdragen.
Verplichte 'laagste ouderbijdragentarief' VVE uitgesteld

Brancheorganisatie MOgroep W&MD drong samen met de VNG aan op het uitstel. De maatregel zou financiële en organisatorische problemen met zich meebrengen. Zij pleiten voor inkomensafhankelijke bijdragen, zodat de regeling betaalbaar blijft, juist voor de kinderen die VVE, vroeg- en voorschoolse educatie, het hardst nodig hebben.

Tarief
De maatregel hangt samen met de invoering van artikel 166 lid 2 WPO. Dit artikel verplicht gemeenten voor alle ouders/verzorgers aan voorschoolse educatie de ouderbijdrage vast te stellen. De bijdrage is gebaseerd op een tarief gelijk aan de kosten voor kinderopvang, voor ouders die in aanmerking komen voor de hoogste kinderopvangtoeslag. Ofwel: gemeenten moeten volgens dit wetsartikel aan alle ouders, ongeacht het inkomen, de laagste ouderbijdrage doorberekenen als in de groep van hun kind vroeg- en voorschoolse educatie (VVE) wordt gegeven.

Ongewenst
MOgroep W&MD vindt de maatregel ongewenst. Zij vindt het niet logisch om alle ouders met een kind in een VVE-groep, dus ook ouders die het goed kunnen opbrengen, de laagste tarieven te laten betalen. Volgens de MOgroep maakt dat de maatregel veel te duur voor de gemeenten. De brancheorganisatie stelt dat juist kinderen die gebaat zijn bij VVE ook zijn gebaat bij een lage financiële drempel. Maar, zo vindt de MOgroep, ze zijn ook gebaat bij gemengde groepen van ‘niet- en wel-VVE-kinderen’, omdat dit segregatie voorkomt.

Doelgroepkinderen
Door het wetsartikel worden die heterogene groepen te duur voor gemeenten, en ontstaat het risico dat zij kleine, eenzijdig samengestelde VVE-klasjes gaan invoeren, aldus MOgroep. De minister bereidt nu een wetsvoorstel voor waarin de verplichte lage ouderbijdrage uitsluitend bij zogenaamde doelgroepkinderen wordt opgelegd. MOgroep W&MD en de VNG zijn betrokken bij de voorbereiding van dit wetsvoorstel.

Kinderopvang
Organisaties kunnen voorlopig het laagste ouderbijdragentarief voor doelgroepkinderen hanteren. Voor 2011 moet daarbij de ouderbijdragentabel van kinderopvang worden gehanteerd.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: MOGroep/foto: ANP/Ilvy Njiokiktjien

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.