Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verplichte banen voor gehandicapten bij de overheid

De overheid is afspraken over het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten niet nagekomen. Daarom krijgen overheidsorganisaties de verplichting opgelegd om minimaal 3000 banen vrij te maken voor mensen met een beperking.
foto Fotolia

De overheid krijgt een verplicht quotum opgelegd om werknemers met een arbeidshandicap in dienst te nemen. Dat is de maatregel die staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangekondigd. Als de overheid daar niet in slaagt, dan krijgt ze een boete opgelegd.

Arbeidsbeperking

Deze verplichting is opmerkelijk, omdat het bedrijfsleven zich wel houdt aan de afspraken over banen voor arbeidsgehandicapten. In een sociaal akkoord sprak het kabinet met werkgevers en vakbonden af dat er 125.000 banen tot 2025 voor mensen met een arbeidsbeperking beschikbaar moeten komen. Daarvan zouden er 25.000 bij overheidswerkgevers worden vrijgemaakt.

Plan van aanpak

Klijnsma toonde zich ‘teleurgesteld’ over het achterblijven van de overheid. Demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat volgens Klijnsma ‘een plan van aanpak maken, samen met de koepel van alle overheidswerkgevers, om ervoor te zorgen dat er een inhaalslag komt.’ Binnenlandse Zaken is het ‘moederdepartement’ van de overheden en de Rijksdienst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.