Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verplicht werk gehandicapten stokt in proefproject

Werkgevers moeten worden verplicht om gehandicapte werknemers van sociale werkplaatsen aan werk te helpen. Er komen proefprojecten om de mogelijkheden daarvoor te verkennen. Tweede Kamerleden zijn kritisch over het effect.
Verplicht werk gehandicapten stokt in proefproject

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken zegt werkgevers te willen verleiden én te verplichten om meer gehandicapte werknemers uit de sociale werkplaats aan werk te helpen. Ze zet de komende jaren echter vooral in op het verleiden, door te beginnen met proefprojecten. Daarbij wordt gekeken hoe zoveel mogelijk werknemers van de sociale werkvoorziening aan een ‘gewone’ baan geholpen kunnen worden.

Kritisch
Dat heeft de PvdA-bewindsvrouw woensdag gezegd in de Tweede Kamer. Zowel regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie als SP, VVD, PVV en GroenLinks zijn kritisch over de bereidheid bij werkgevers om mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking in dienst te nemen.

Eisen
Een Kamermeerderheid wil dat met de proefprojecten ook wordt uitgetest of het helpt als werkgevers worden verplicht. PvdA-Kamerlid Hans Spekman wees er tijdens het Kamerdebat op dat er al gemeenten zijn die bij het aanbesteden van werk van de uitvoerende bedrijven eisen dat ze mensen van de sociale werkplaats inzetten.

Begeleiding
De proefprojecten duren twee tot drie jaar. Er wordt onder meer gekeken hoe gehandicapte werknemers het beste beloond kunnen worden voor het werk dat ze verzetten. Ook is er aandacht voor de begeleiding en de manier waarop de ondersteuning voor werkgevers georganiseerd moet worden.

Regels aanpassen
Staatssecretaris Klijnsma wil pas op basis van de opgedane ervaringen de regels voor de sociale werkplaatsen aanpassen. De Tweede Kamer wil ook met hervormingen wachten tot blijkt dat de werknemers uit de sociale werkvoorziening ook buiten de beschutte werkomgeving aan de slag komen.

‘Gewoon werk’
Eerder deze week toonde de Kamer zich al bezorgd over de zwakke positie van jonggehandicapten met een Wajong-uitkering op de arbeidsmarkt. Alleen de VVD vindt dat het kabinet meer moet doorpakken met de plannen om Wajongers en mensen van de sociale werkplaats zoveel mogelijk aan ‘gewoon’ werk helpen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: anp

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.