Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verplegend personeel scholen op wetgeving euthanasie

Het toedienen van euthanatica is wettelijk een taak van de arts, maar wordt ook door verpleegkundigen uitgevoerd. Verpleegkundigen hebben echter onvoldoende kennis van wet- en regelgeving omtrent euthanasie.
Verplegend personeel scholen op wetgeving euthanasie

Verpleegkundigen dienen vaak pijn- en symptoombestrijdingsmedicatie met een levensbekortende intentie toe, zonder zich te realiseren dat ze strafbare handelingen verrichten. Op vrijdag 16 januari promoveert Grada van Bruchem- van de Scheur aan de Universiteit van Maastrichtop haar onderzoek: “The role of nurses in medical end-of-life decisions” . Haar aanbeveling is verpleegkundigen te scholen op het gebied van wet- en regelgeving.

Besluitvormingsoverleg
Haar proefschrift is gebaseerd op het onderzoeksrapport naar de rol van verpleegkundigen bij medische beslissingen rond het levenseinde, dat in 2004 werd aangeboden aan de Staatssecretaris van VWS. In zieken- en verpleeghuizen vindt meestal besluitvormingsoverleg plaats tussen arts en verpleging, in tegenstelling tot in de thuiszorg.

Strafbare handelingen
Het toedienen van euthanatica is wettelijk een taak van de arts maar wordt ook door verpleegkundigen uitgevoerd. Maar zij weten te weinig over hun rechtspositie bij deze handelingen en realiseren zich vaak niet dat ze strafbare handelingen kunnen verrichten.

Richtlijnen
Daarom is het volgens Van Bruchem nodig om verplegend personeel te scholen op het gebied van wet- en regelgeving. Bovendien moeten instellingen richtlijnen opstellen om de communicatie tussen arts en verpleging verbeteren en procedurele misverstanden, die kunnen leiden tot ethische problemen en wettelijke overtredingen, te voorkomen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief.
Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.