Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel jongeren actief in het verenigingsleven

Zes op de tien jongeren tussen 12 tot 25 zijn actief in het verenigingsleven. Ruim vier op de tien doen bovendien vrijwilligerswerk, bijna net zo veel als hogere leeftijdsgroepen. Jongeren doen wel minder aan mantelzorg: ze geven minder informele hulp aan zieken, buren, familie, vrienden of bekenden.
Veel jongeren actief in het verenigingsleven

Dit blijkt uit het Jaarrapport 2009 ‘Landelijke Jeugdmonitor’ van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) (‘Veel jongeren actief in de maatschappij’). Liefst zeven op de tien jongeren van 12 tot 18 deden tussen 2006 en 2008 maandelijks mee aan activiteiten in verenigingsverband, stelt het CBS. Onder de 18- tot 25-jarigen was dit ongeveer de helft. Dit is meer dan bij de 25-plussers van wie 40 procent deelnam aan verenigingsactiviteiten. Jongeren zijn vaker lid van sportverenigingen dan 25-plussers. Los van de leeftijd zijn mannen vaker actief in verenigingen dan vrouwen.

Vaak vrijwilliger
Jongeren van 18 tot 25 jaar doen daarnaast net zo vaak vrijwilligerswerk als mensen van 25 jaar of ouder. In 2008 ging het om ongeveer 42 procent. Ze zetten zich vooral in voor sportverenigingen en voor jeugdwerk.

Minder vaak mantelzorger
Jongeren geven wel minder vaak informele hulp, mantelzorg. In 2008 gaf ruim een kwart wel eens hulp aan anderen, zoals aan familie, vrienden, buren en kennissen. Mannen en vrouwen van 18 tot 25 zijn even actief op dit vlak. Bij de 25-plussers gaf ruim 30 procent informele hulp, waarbij het vaker de vrouwen dan mannen zijn die de hulp geven.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Bron: www.cbs.nl/Foto Claudia Kamergorodski

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.