Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Tweede generatie allochtonen eind op weg’

Niet-westerse allochtonen van de tweede generatie doen het aanzienlijk beter dan die van de eerste generatie. Toch presteren zij nog slechter dan autochtonen op het gebied van onderwijs, werk of criminaliteit. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het donderdag gepresenteerde Jaarrapport Integratie 2010.
'Tweede generatie allochtonen eind op weg'

Niet-westerse allochtonen doen het bijvoorbeeld steeds beter op school. Van de leerlingen die in het schooljaar 2003/ 2004 in het derde jaar van de middelbare school zaten, deed 28 procent havo/vwo. In 2009/2010 was dat 32 procent. Een vooruitgang, maar toch nog minder dan de bijna 50 procent onder autochtonen.

Kansen
Uit het jaarrapport blijkt verder dat de in Nederland geboren niet-westerse allochtonen zichzelf vaker als Nederlander beschouwen dan hun ouders. Ook hun kansen op de arbeidsmarkt zijn groter.

Criminaliteit
Op het gebied van criminaliteit is de ontwikkeling echter minder positief. Turken en Marokkanen van de tweede generatie worden vaker verdacht van een misdrijf dan die van de eerste generatie. Meer dan de helft van de Marokkaanse jongens komt in zijn jeugd als verdachte in aanraking met de politie.

Partner
Verder blijkt uit het rapport dat allochtonen van de tweede generatie minder vaak een partner uit het herkomstland laten overkomen dan allochtonen van de eerste generatie. Moeders van de niet-westerse tweede generatie krijgen op ongeveer dezelfde leeftijd als autochtone moeders hun eerste kind.

Emigratie
Al bijna de helft van de vier grootste groepen niet-westerse allochtonen is inmiddels in Nederland geboren. Die groepen zijn Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen. De emigratie van niet-westerse allochtonen van de tweede generatie neemt al een aantal jaren af. Degenen die emigreren hebben vaker een uitkering en een lagere opleiding dan degenen die in Nederland blijven.

Oost-Europa
De stroom immigranten uit Polen, Roemenië en Bulgarije is toegenomen na toetreding van deze landen tot de EU. Tijdens de economische crisis is deze stroom gestabiliseerd. Recente Oost-Europese arbeidsmigranten verlaten Nederland veel vaker dan vroegere migranten die voornamelijk vanwege gezinsmigratie naar Nederland kwamen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP / foto: Stockxchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.