Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

13 dingen die je moet weten over borderline

Op borderline ligt een enorm stigma, terwijl mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis juist behoefte hebben aan begrip. Om te begrijpen waarom ze heftige emoties uiten of zichzelf lichamelijk beschadigen, moet je hun trauma begrijpen, zegt bijzonder hoogleraar persoonlijkheidsstoornissen Karin Slotema. Wat moet je weten over borderline?
Het belangrijkste kenmerk van borderline is instabiliteit. Voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornissen kunnen allerlei gebeurtenissen een trigger zijn, legt bijzonder hoogleraar persoonlijkheidsstoornissen Karin Slotema uit.
Premium

1. Bij deze kenmerken is (mogelijk) sprake van borderline

‘Niet elke persoon met de borderline persoonlijkheidsstoornis is hetzelfde’, vertelt Karin Slotema, bijzonder hoogleraar Persoonlijkheidsstoornissen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. ‘Bij de één komen bepaalde symptomen meer tot uiting dan bij de ander.’

De diagnose wordt gesteld aan de hand van negen kenmerken van borderline, die te vinden zijn in de DSM-5. Als iemand minimaal vijf van de negen

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.