Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter: Vogelaarheffing was onterecht

Dat woningcorporaties de afgelopen jaren de Vogelaarheffing moesten betalen, was onterecht. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vrijdag besloten. 78 corporaties hadden een zaak aangespannen tegen het Centraal Fonds Volkshuisvesting, dat deze heffing inde. Dat fonds moet nu 150 miljoen euro terugbetalen.
Rechter: Vogelaarheffing was onterecht

De rechtbank stelde dat de heffing een vorm van ongeoorloofde staatssteun was. Bovendien werd deze in 2008 pas erg laat opgelegd. Daardoor waren corporaties er in dat jaar financieel onvoldoende op voorbereid.

Achterstandsuurten
Alle corporaties betaalden vanaf 2008 de Vogelaarheffing, vernoemd naar oud-PvdA-minister Ella Vogelaar. Jaarlijks ging het in totaal om 75 miljoen euro. Dat geld ging naar de vijftig corporaties in de veertig achterstandsbuurten die van de vorige regering extra aandacht moesten krijgen, de zogeheten Vogelaarwijken. Het nieuwe kabinet heeft besloten de heffing af te schaffen.

Terugbetalen
De rechtszaak ging over de heffingen in 2008 en 2009. Slechts een deel van de corporaties was naar de rechter gestapt. De woningstichtingen en het Centraal Fonds Volkshuisvesting hadden van tevoren echter afgesproken dat de uitspraak voor de hele sector zou gelden. Daardoor moet het fonds nu over zowel 2008 als 2009 alle Vogelaargelden terugbetalen: 150 miljoen euro in totaal.

Teleurstelling
Ook in 2010 is 75 miljoen euro aan heffingen betaald. Corporatie hebben hier ook bezwaar tegen gemaakt, maar deze zaken zijn nog niet voor de rechter gekomen. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting liet weten ‘met teleurstelling’ kennis te hebben genomen van de uitspraak. In overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken kijkt het of er een hoger beroep wordt ingesteld.

Champagne
Blijdschap was er bij Woningstichting Den Helder, een van de corporaties die de rechtszaak had aangespannen. ‘De champagne is opengetrokken en hij is ook al op’, zei financieel directeur Peter Kramer. Hij noemde het onrechtvaardig dat zijn corporatie geld moest afdragen, terwijl zij zelf grote investeringen moet doen in het stadshart van Den Helder.

Platteland
De branchevereniging van woningbouwverenigingen Aedes is blij dat de rechtbank de heffing heeft afgeschoten. Zij was er nooit over te spreken, onder meer omdat arme regio’s op het platteland geld moesten afstaan aan rijkere gebieden in de Randstad. Aedes vindt echter niet dat corporaties nu reden hebben om feest te vieren. Het nieuwe kabinet heeft namelijk alweer een nieuwe heffing aangekondigd, bedoeld om de huurtoeslag van te financieren. Die gaat de woningstichtingen jaarlijks 650 miljoen euro kosten, veel meer dan de Vogelaarheffing.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: Ilvy Njiokiktjien

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.