Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twee maanden cel voor hulp bij zelfdoding

Twee maanden cel en 5000 euro boete. Die straf kregen voorzitter Gerard Schellekens van de Stichting Vrijwillig Leven (SVL) en zijn stichting opgelegd wegens hulp bij zelfdoding van een 80-jarige vrouw in november 2007. Daarnaast kreeg Schellekens een voorwaardelijke straf van tien maanden en de stichting een voorwaardelijke boete van 20.000 euro.
Twee maanden cel voor hulp bij zelfdoding

De rechtbank in Almelo sprak deze straf vrijdag uit. De rechtbank is van mening dat Gerard Schellekens als niet-arts zijn boekje te buiten is gegaan en een actieve rol heeft gespeeld door het dodelijke middel pentobarbital te verstrekken aan de vrouw. De handelwijze van Schellekens wordt ook de Stichting Vrijwillig Leven (SVL) aangerekend.

Hogere straffen
In de uitspraak volgt de rechtbank in grote lijnen de aanklachten van het Openbaar Ministerie (OM). Dit had echter hogere straffen geëist: een jaar cel voor Schellekens plus een verbod voor twee jaar om als bestuurder actief te zijn bij SVL of een soortgelijke organisatie, en een boete van 25.000 euro voor de stichting.

Straf zinloos
De verdediging van Schellekens en SVL was teleurgesteld in het vonnis en gaat waarschijnlijk in hoger beroep. De advocaat van Schellekens, Willem Anker vond het ‘kort door de bocht’ dat de rechtbank het handelen van de voorzitter gelijkstelde met dat van de stichting. Bovendien achtte hij een celstraf voor de 72-jarige Schellekens zinloos, omdat de rechtbank tot op zekere hoogte wel de zorgvuldigheid van Schellekens erkende.

Verwijsplicht
Volgens de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) blijkt uit het vonnis dat artsen een verwijsplicht moeten krijgen, als ze een verzoek om euthanasie of hulp bij zelfdoding weigeren. Voor de 80-jarige vrouw, die aan een vergevorderd stadium van Parkinson leed, had de familie de hulp van Schellekens ingeroepen nadat haar arts geweigerd had haar deze hulp te geven.

Hulp na weigering
Vanuit hun plicht tot goede zorg zouden artsen verplicht moeten worden om in een vroeg stadium aan te geven dat zij tegen levensbeëindigend handelen zijn, stelt de NVVE in een reactie op het vonnis. Daarna zouden zij de patiënt zorgvuldig moeten begeleiden bij het vinden van een arts die in de hulpvraag kan voorzien. Een kwart tot een derde van de vragen om ondersteuning die de NVVE binnen krijgt – 800 aanvragen in 2009 – gaat over de weigering van een arts om euthanasie of hulp bij zelfdoding uit te voeren.

Link: Het laatste woord op 13 mei 2009, Rechtbank te Almelo, door Gerard Schellekens

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

 

Bron: ANP/NVVE/SVL

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.