Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Training in omgang met homoseksuele ouderen

Een training voor zorgpersoneel zodat ze beter leren omgaan met homoseksuele ouderen. Vanaf komend najaar kunnen medewerkers van zorgcentra eraan meedoen. Volgens de organisaties achter de training is er te weinig aandacht voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in zorginstellingen. Daar willen ze verbetering in brengen.
Training in omgang met homoseksuele ouderen

Ouderenbond ANBO, het COC, Movisie en kenniscentrum Vilans hebben gezamenlijk het initiatief genomen voor de training. Volgens de organisaties is 5 tot 10 procent van alle 150.000 bewoners van zorgcentra een homoseksuele oudere, maar zijn er nog veel vooroordelen onder medebewoners en zorgpersoneel.

Bespreekbaar
Roze ouderen zouden vaak gediscrimineerd, gepest of uitgesloten worden. Daar moet de training verandering in brengen. ‘De generatie ouderen die nu in zorgcentra wonen, is opgegroeid in een tijd waarin homoseksualiteit niet bespreekbaar was. Het is belangrijk dat zorgpersoneel dat beseft’, aldus Herman Boers van Vilans.

Training
‘In de training proberen wij bewustzijn te kweken over de levensgeschiedenis van roze ouderen’, Ook zou in veel zorginstellingen er niet bij stilgestaan worden dat ouderen ook weleens homo- of biseksueel kunnen zijn. ‘Bij een intake vragen of een oudere een partner heeft in plaats van te vragen of hij of zij getrouwd is geweest, maakt al veel verschil.’

Homoleven
Volgens Boers komen homo’s en lesbiennes regelmatig op hoge leeftijd nog uit de kast. ‘Die zijn vaak getrouwd geweest en hebben kinderen, maar wanneer hun partner overlijdt willen ze toch nog het homoleven in.’

Bron: ANP / ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.