Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toekomst goededoelenloterijen gewaarborgd

De toekomst van de goededoelenloterijen is veiliggesteld door alle aandelen onder te brengen bij een stichting. Op die manier wordt het geld dat wordt verdiend, besteed aan de uitbreiding van nieuwe goededoelenloterijen of geschonken aan goede doelen op het gebied van mens en natuur.
Toekomst goededoelenloterijen gewaarborgd

Dat maakten de loterijen woensdag bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers. De loterijen zijn de financiers van voor de sectoren zorg en welzijn belangrijke fondsen als de Stichting Doen en het Oranje Fonds.

Stichting
De aandelen van Novamedia, het bedrijf achter de Nationale Postcode Loterij, de BankGiroLoterij en de Sponsor Bingo Loterij, komen terecht bij de Novamedia Fundatie. Die stichting heeft inmiddels al 50 procent van de aandelen in handen. Als straks alles hier is ondergebracht, wordt het vrijwel onmogelijk de aandelen nog te verkopen.

Alle aandelen
Eind vorig jaar droegen twee aandeelhouders van Novamedia, Chios BV (de beleggingsmaatschappij van Joop van den Ende) en Media Avenir (van de mede-oprichter van Novamedia Herman de Jong) al hun belangen van 30 en 19 procent over aan de stichting. De drie overgebleven aandeelhouders, Cella Media (21 procent), Frank Leeman Holding (16 procent) en Plein 2000 (14 procent), zijn dit op termijn ook van plan.

Voortzetting
De deelnemers aan de loterijen merken in principe weinig van de veranderingen. ‘We vroegen ons al een paar jaar af hoe het nu verder moet met de goededoelenloterijen als de oprichters er niet meer zijn’, zei directievoorzitter Boudewijn Poelmann woensdag. ‘Van de vier oprichters zijn nu nog maar twee actief. Het is belangrijk om te weten dat dit fraaie instituut dat we ooit in 1990 zijn begonnen, op succesvolle wijze kan worden voortgezet.’

Zichtbaarder
Volgens Poelmann wordt het door de stichting bovendien zichtbaarder dat het geld dat binnenkomt daadwerkelijk naar goede doelen gaat. Het gaat nu niet meer eerst langs de aandeelhouders, want die zijn er niet meer, legde de directievoorzitter verder uit.

 

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.