Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tiende van de kinderen sociaal uitgesloten

Ruim eentiende van de kinderen heeft in meer of mindere mate te maken met sociale uitsluiting. In totaal hebben 273.000 kinderen ouders die weinig ondernemen, niet of nauwelijks aan sport of een andere hobby doen en weinig met vrienden afspreken. Bij 61.000 kinderen, 3 procent van de 5- tot 17-jarigen, wordt de uitsluiting versterkt door armoede en het wonen in een onveilige buurt.
Tiende van de kinderen sociaal uitgesloten

Dat blijkt uit een woensdag gepresenteerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) zei in een reactie dat ‘volwaardig meedoen in de maatschappij belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen’. Volgens hem blijkt nu dat sociale uitsluiting niet alleen door armoede komt, maar ook doordat ouders weinig ondernemen en kinderen in een onveilige wijk wonen waar weinig leeftijdsgenootjes wonen.

Meedoen
Rouvoet wees erop dat het gevallen kabinet juist extra geld heeft uitgetrokken om jongeren uit arme gezinnen meer mee te laten doen aan bijvoorbeeld sport en muziekles. Een volgend kabinet zou daarnaast meer moeten bevorderen dat ouders bij activiteiten voor hun kinderen worden betrokken.

Schoolkosten
Bijna 100.000 kinderen (4 procent) zitten niet bij een vereniging, worden vrijwel nooit meegenomen op een uitstapje en gaan niet jaarlijks op vakantie. Er komen bijna geen vriendjes bij hen over de vloer. Van 127.000 jongeren (5 procent) hebben de ouders moeite om regelmatig nieuwe kleren of schoenen voor hen te kopen. Ook cadeautjes kopen, een verjaardagsfeestje financieren en het betalen van schoolkosten zijn lastig.

Saamhorigheid
130.000 kinderen (5 procent) wonen in een onprettige buurt. In de wijk is veel overlast en weinig saamhorigheid. De leefomgeving is ook niet heel veilig voor jongeren. Bovendien zijn er weinig of alleen slecht onderhouden speelplekken.

Betrokkenheid
Het SCP heeft voor het onderzoek onder 2200 kinderen en hun ouders in 2008 gegevens verzameld. Het planbureau constateert dat het huidige beleid om sociale uitsluiting van kinderen tegen te gaan ,,nogal smal” is, omdat het vooral is gericht op de deelname aan sport en cultuur door jongeren uit arme gezinnen. Net als Rouvoet stelt het SCP dat ook gewerkt moet worden aan de betrokkenheid van ouders bij de samenleving.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Bron: ANP/Foto: ANP/Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.