Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Thuis afkicken van alcohol is effectief

Alcoholverslaafden kunnen thuis afkicken zonder dat ze zich klinisch moeten laten opnemen. Dat komt uit de resultaten van een onderzoek van verslavingszorg Novadic Kentron. Uit het onderzoek blijkt dat verslaafden afkickverschijnselen alcohol beter thuis kunnen ondergaan en effectiever is dan andere verslavingsprogramma’s.
afkickverschijnselen alcohol
afkickverschijnselen alcohol

Slechts tien procent van de alcoholverslaafden haakt af bij thuisbehandeling. Dat blijkt uit het onderzoek van Novadic Kentron. Normaal is dat veertig procent. Het alcoholgebruik van de verslaafden daalt sterk, de kwaliteit van leven verbetert, psychische klachten afkickverschijnselen alcohol verminderen sterk. Dat zegt Cor Verbrugge, coördinator van het thuisbehandelprogramma tegen Psy.nl

Effectiever

Tot nu toe was er nauwelijks iets bekend over de effectiviteit van de nieuwe behandeling. Het lijkt erop dat de thuisbehandeling effectiever is dan andere alcoholverslavingsprogramma’s. ‘Meer onderzoek moet uitwijzen of dat echt zo is’, zegt Verbrugge. Novadic Kentron wil de thuistherapie in ieder geval ook op andere locaties aan gaan aanbieden.

Intensief

De thuisbehandeling duurt drie tot zes weken, waarin de alcoholisten intensief worden begeleid door hulpverleners. De hulpverlener belt de cliënt dagelijks om te bespreken hoe het gaat. Als de cliënt het moeilijk heeft, kan hij altijd zelf bellen. Het ontgiften gebeurt eveneens thuis. Meestal krijgt de cliënt – tijdelijk – medicijnen die de ontwenningsverschijnselen tegengaan, zoals librium en valium. Twee keer per week gaat de cliënt naar een groepsgesprek met lotgenoten.

Hobby’s en sport

Thuis afkicken is niet per se gemakkelijker, volgens Verbrugge: ‘De cliënt blijft in dezelfde omgeving waarin hij altijd dronk. De behandeling is heel erg gericht op het doorbreken van gewoonten. Als iemand bijvoorbeeld na het werk voor de tv een biertje opentrok, moet hij nu iets anders gaan doen. In deze therapie gaan we naar alternatieven zoeken: hobby’s en sport bijvoorbeeld. Hierdoor komt de cliënt er vanzelf achter dat andere activiteiten meer belonend zijn dan drinken.’

Afkickverschijnselen alcohol

De thuisbehandeling is bedoeld voor mensen tussen 18 en 65 jaar die merken dat ze te veel drinken en daarmee willen stoppen. Meestal zijn het mensen die redelijk normaal functioneren in de maatschappij, volgens Verbrugge. Vaak zijn ze vijftig-plus. Ze hebben werk, een relatie, een gezin. Het drankgebruik is er geleidelijk ingeslopen. Ze drinken vijf tot tien glazen per dag, en kunnen geen dag overslaan. Ze komen bijvoorbeeld met een kegel op hun werk, of ze krijgen ruzie met partner en kinderen omdat ze minder goed aanspreekbaar zijn.

Onvrede over afkickverschijnselen alcohol

Deze groep alcoholisten was tot voor kort moeilijk bereikbaar voor de hulpverlening, want de stap om zich te laten opnemen is voor hen te groot, zegt Verbrugge. ‘Een opname is heel ingrijpend. Ten eerste worden ze uit hun gezin gehaald, ten tweede zitten ze dan tussen jongeren en drugs- en gokverslaafden. Ze voelen zich daar niet thuis.’ Er was wel een ambulant programma beschikbaar voor alcoholverslaafden, maar dat werkte vaak niet. ‘De cliënt kon één keer per week naar de kliniek komen voor een gesprek, verder moest hij het zelf uitzoeken.’

Medicijnonderzoek

Novadic Kentron wil de thuisbehandeling overigens gaan koppelen aan een onderzoek van een medicijnfabrikant naar de effectiviteit van een nieuw medicijn dat de zucht naar alcohol weg moet nemen.

 

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: www.psy.nl

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Er is sinds kort nog een manier om af te kicken, zonder opgenomen te worden. Deze manier is niet ‘barbaars’, maar werkt door injecties i.c.m. psychotherapie. Door de injectie wordt ‘craving’ geblokkeerd, de verslaafde heeft eenvoudigweg geen trek meer in het verslavende middel. Door de psychotherapie leer je weer een leven te leiden zonder verslaving. Werk en sociaal leven gaan gewoon door, dus geen inkomstenderving. Het is perfect dat zelfs iemands partner niet van de verslaving hoeft te weten, dus discretie en anonimiteit zijn gewaarborgd. Kijk maar eens op de website:
  http://www.expertcleanics.nl

 3. Hallo allemaal,
  Afkicken thuis van de cocaine Ik ben werkzaam bij groot bouwbedrijf en ben mede door de druk van mijn werkzaamheden verslaafd geraakt aan de cocaine. Ik heb afgekikt thuis dmv thuis begeleiding. hoe ? bel maar eens met het volgende nummer daar krijg je degene die mij er helemaal af en bovenop geholpen heeft. Zijn methode is zwaar en barbaars maar is zeer zeker werkzaam en was voor mij zeer verhelderent. Binnen 10 weken was ik van de verslaving af en ik ben er niet meer in terug gevallen mijn baas heeft me weer terug en ik ben op het werk onbekend als ex gebruiker dusgeen verlies aan twee kanten. Het is niet goedkoop maar het is effectief en dardoor kan je dit even missen verslaafd zijn kostte mij vele malen meer. Bel maar eens met de Hard Core afkick verlavingsspecialist. 06-14505278. Succes en heb het voor jezelf over ik ben er beter door geworden nu al ruim 24 maanden. grt Roderick

 4. slechts 10%.
  die tien procent zijn echt schrijnende gevallen, in de zorg hiervoor wordt inmiddels veel gesneden uit kostenoverwegingen, het is ook een groep waar in veel gevallen op kort termijn weinig eer valt te behalen, ziekenhuizen sluiten in veel gevallen hun deuren, vervangende woonvormen evenzo vanwege de grote kans op terugval.
  Ik vind het triest om te moeten zien hoe, met de kille cijfers van “evidence based” onderzoeken, voor deze groep patienten steeds meer deuren dichtgegooid worden !
  Wil je efficient bezuinigen, haal dan vooral de kille cijfers van de onderzoeksbureaus aan zodat je een basis hebt om op “legale” wijze patienten in de steek te laten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.