Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Tekort bij sociale werkplaatsen loopt op

De bezuinigingen bij de sociale werkvoorzieningsbedrijven hebben vorig jaar geleid tot een tekort van 135 miljoen euro. Dat is fors meer dan in 2010, toen het tekort nog 33 miljoen bedroeg. Dat blijkt uit cijfers die branchevereniging Cedris vrijdag bekend gemaakt heeft.
Tekort bij sociale werkplaatsen loopt op

In 2011 is 120 miljoen euro bezuinigd op de rijkssubsidie voor de sociale werkvoorziening. Ook hebben gemeenten minder geld voor re-integratie. Het overgrote deel van de kosten van de sociale werkvoorzieningsbedrijven bestaat uit loonkosten, die vastliggen in de cao. Om de tekorten op te vangen wordt daarom gesneden in de overige kosten en geprobeerd de opbrengst van het werk te verhogen. Als dat onvoldoende lukt, moeten er extra gemeentelijke bijdragen komen of moeten de bedrijven interen op hun vermogen. 

Arbeidshandicap
Volgens voorzitter Iris van Bennekom van Cedris zijn de cijfers een belangrijk signaal aan het nieuwe kabinet dat er voldoende geld moet zijn waarmee sociale werkvoorzieningsbedrijven mensen aan de slag kunnen helpen. Het aantal personen in de sociale werkvoorziening is vorig jaar voor het eerst sinds lang gedaald. Het kwam uit op 104.200. Dat waren er 600 minder dan in 2010. Ondanks de economische crisis gaan steeds meer mensen met een arbeidshandicap werken bij een gewone werkgever. Dit percentage is gestegen tot 32.

Bron: ANP/ANP-photo

1 REACTIE

  1. Ondanks de economische crisis? Of dankzij?
    Ik denk in dit geval het laatste: goedkoop, betrouwbaar en goed personeel dus waarom deze mensen niet inzetten in de reguliere arbeidsmarkt? Dat is een eeuwig oude wens!
    bijzonder dat er meer en meer bezuinigd moet worden, dat er meer schulden zijn terwijl aantal deelnemers is verminderd. Salarissen in CAO vastgelegd? Ik zou toch eens willen controleren!?!?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.