Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tegemoetkoming alleenverdiener met ernstig gehandicapt kind

Huishoudens met een ernstig gehandicapt kind van wie één ouder kostwinner is, krijgen een extra financiële tegemoetkoming. Dit staat in een regeling van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin.
Tegemoetkoming alleenverdiener met ernstig gehandicapt kind

De tegemoetkoming voor alleenverdieners bedraagt ongeveer 1460 euro per jaar. Aanleiding is de aanpassing van de criteria voor de Tegemoetkoming onderhoudskosten thuiswonende gehandicapte kinderen (TOG) door het ministerie van SZW. De regeling wordt vanaf 1 april 2010 teruggebracht tot het oorspronkelijke doel: steun aan ouders die een zwaar gehandicapt kind thuis verzorgen.

Vervijfvoudigd
Het aantal TOG-uitkeringen is de laatste jaren vervijfvoudigd. Door onduidelijkheid over de criteria krijgen nu veel meer ouders dan bedoeld was een tegemoetkoming. In 2000 waren er 13.000 ouders met een TOG-uitkering; inmiddels zijn dit er meer dan 60.000.

Indicatie
Om voortaan voor de TOG-uitkering in aanmerking te komen, wordt aangesloten bij de AWBZ-indicatie. Ouders hebben recht op de tegemoetkoming als hun kind per week ten minste tien uur AWBZ-zorg nodig heeft. De nieuwe regeling is gisteren gepubliceerd in de Staatscourant.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Programmaministerie voor Jeugd en Gezin/Foto: Toussaint Kluiters/ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.