Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Te weinig wijkverpleegkundigen opgeleid voor indiceren’

Er zijn onvoldoende masterverpleegkundigen die de nieuwe zorg kunnen indiceren en organiseren. Dat is een van de ‘grote zorgen’ die de patiëntenkoepel NPCF in een brandbrief aan staatssecretaris Van Rijn aan de orde stelt: ‘We zien de wrange effecten van enorme bezuinigingen, maar niet het begin van innovatie van de zorg.’
‘Te weinig wijkverpleegkundigen opgeleid voor indiceren’

Het tekort aan bachelor- en masterverpleegkundigen zal ertoe leiden dat wijkverpleegkundigen met onvoldoende kennis complexe zorg voor cliënten moeten indiceren. Aldus de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie NPCF in haar brief aan staatssecretaris Van Rijn van VWS. De patiëntenkoepel ziet grote problemen bij de huidige inkoop van zorg: ‘De gevolgen van bezuinigingen tekenen zich al scherp af, maar er is geen begin van verbetering van de zorg voor mensen te zien.’ De NPCF wil dat staatssecretaris Van Rijn de regie over het veranderingsproces neemt door een autoriteit aan te stellen die de transitie in de langdurige zorg coördineert.

Hoe indiceert de wijkverpleegkundige in 2015? Beroepsorganisatie Verplegenden en Verzorgenden Nederland (V&VN) heeft de normen voor indicatiestelling opgesteld>>

Risico’s

‘De zorgen bij mensen zijn enorm,’ aldus NPCF-directeur Wilna Wind. Bij de patiëntenkoepel komen meldingen binnen van patiënten die niet weten hoe de zorg voor dierbaren of voor henzelf verder gaat. ‘Wie zorgt er voor mijn partner als ik het niet meer kan? Hoe moet het verder als ik geestelijk achteruit ga? Ik heb geen flauw idee hoe ik minder huishoudelijke hulp moet opvangen. Dat zijn vragen die bij ons binnenkomen’, aldus Wind.

Sociale domein

De NPCF waarschuwt voor de huidige druk die ligt op de prijs van zorg en op de taakstelling van verschillende partijen. ‘We zien en horen nauwelijks iets over kwaliteit, over keuze en over voorkeuren van mensen.’ De samenwerking tussen het sociale domein en de zorg moet beter: ‘Wat als de wijkverpleegkundige signaleert dat de cliënt ook Wmo-voorzieningen nodig heeft? De indicatie daarvoor ligt bij de gemeente. Wat doet de gemeente met het advies van de wijkverpleegkundige? Wij willen weten hoe deze aansluiting is gewaarborgd,’ aldus de NPCF in de brief aan Van Rijn.

ZZP’ers

Een andere zorg die de patiëntenkoepel naar voren brengt is het gebrek aan contracten met de zogenoemde zzp’ers. Dat zijn zelfstandige zorgverleners, die de cliënt zelf in kan huren. ‘Zorgverzekeraars zijn zeer terughoudend met het contracteren van zelfstandige zorgverleners. Terwijl wel is vastgelegd dat mensen in 2015 hun eigen zorgverlener kunnen behouden. De eigen keuze van de patiënt is essentieel voor de kwaliteit van leven, aldus de NPCF in de brandbrief.

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.