Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Te vaak fouten in rapportages Jeugdzorg’

De rapportages van Bureau Jeugdzorg bevatten te vaak fouten. Ook de rapporten van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en de Raad voor de Kinderbescherming zijn niet altijd op orde. Dat concludeert Kinderombudsman Marc Dullaert.
'Te vaak fouten in rapportages Jeugdzorg'
Foto: ANP Photo

De rapportages van de organisaties zijn bepalend bij de beslissing of een kind bijvoorbeeld uit huis geplaatst of onder toezicht gesteld moet worden. Volgens Dullaert gaan de organisaties ‘over het algemeen professioneel en deskundig te werk’, maar komen desondanks fouten in het onderzoeksproces en rapportages met enige regelmaat voor. Vooral Jeugdzorg krijgt kritiek. Er zijn niet genoeg ‘kwaliteitswaarborgen’ in de werkwijze van de organisaties om dat tegen te gaan, vindt de ombudsman.

Lees hier het rapport ‘Is de zorg gegrond’ van de Kinderombudsman >>

Omgangsregeling

Bovendien staan medewerkers vaak onder druk om snel te handelen. Dat kan leiden tot een beslissing van een rechter op basis van onjuiste of niet volledige informatie. ‘In een uiterst geval wordt een kinderbeschermingsmaatregel ten onrechte opgelegd, beëindigd of verlengd, of wordt tot een omgangsregeling met een ouder besloten die beperkter is dan nodig’, aldus het rapport.

Foutmarge

Hoe vaak het fout gaat, blijkt niet uit het rapport. Daarvoor zou een veel diepgravender onderzoek nodig zijn, aldus de ombudsman. Desalniettemin concludeert hij dat ‘foutmarges omlaag moeten’ en er ‘harde garanties moeten komen dat feitenonderzoek en rapportages aan minimum kwaliteitseisen voldoen’. Zo moeten meningen en feiten worden gescheiden en moet hoor- en wederhoor de standaard zijn.

Verslaving

Vooral Jeudgzorg moet een inhaalslag maken, vindt Dullaert. Medewerkers moeten kritisch zijn op hun eigen werkwijze en de manier waarop ze rapporten opstellen. Ook moet standaard een gedragskundige worden bevraagd, moeten rapportages professioneler worden opgesteld en moeten de medewerkers beter getraind worden in het omgaan met ouders met bijvoorbeeld een verslaving of een psychisch probleem. Kinderen ouder dan 12 jaar moeten hun eigen zegje kunnen doen in een rapport.

Verbetering

Jeugdzorg Nederland zegt in een reactie dat het de aanbevelingen van de Kinderombudsman ter harte neemt en dat er al verbeteringen zijn gemaakt. ‘Het is heel belangrijk dat feiten en meningen niet door elkaar lopen. Dat moeten we beter doen’, zei vicevoorzitter Jan-Dirk Sprokkereef in EenVandaag.

Bekijk hier de uitzending van EenVandaag van 10 december 2013. Christel Pot vertelt hoe haar kinderen onterecht uit huis zijn geplaatst. Ga naar de uitzending >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.