Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Swingend met dementie

Bij mijn moeder werd in 2007 Fronto-temporale Dementie geconstateerd. Tot de diagnose was haar leven en dat van mijn vader ondanks signalen nog overzichtelijk. Na de diagnose ging het snel achteruit.
Swingend met dementie

Lees hier meer blogs van Jillis Kors >>

’De gedragsveranderingen van Fronto-temporale Dementie (FTD) verschillen duidelijk in ernst en karakter ten opzichte van de veranderingen bij de ziekte van Alzheimer. Zo komen ontremming, apathie en zwerfgedrag veel vaker voor. Naar schatting lijden ongeveer drie tot tien procent van de dementiepatiënten aan een vorm van FTD’ (www.alzheimer.nl).

Deze zinsnede deed mij denken aan een opmerkelijk voorval. Mijn vader werd mantelzorger en beleefde van dichtbij wat dementie kan betekenen in het dagelijks leven. Fase na fase verslechterde de situatie. Gewoonten of vanzelfsprekendheden waren verleden tijd, zowel mijn vader als mijn moeder zochten rustpunten. De jaarlijkse voorjaarsvakantie leek precies op tijd te komen.

Met de familie reisden wij naar het eiland waar wij als familie elk jaar de voorjaarsvakantie vieren. Dezelfde tradities, dezelfde gebruiken en toch was deze keer alles vreemd voor mijn moeder. Genieten was er niet meer bij, maar muziek deed haar nog altijd veel. We konden haar nog net op tijd behoeden voor een aanrijding met de eilandbus en na twee dagen was zij spoorloos. De politie werd ingeschakeld en na twee uur was op het hele eiland bekend dat de vrouw met dementie ergens moest zijn. Een grote zoektocht werd opgezet.

Ze werd uiteindelijk in volledige rust en swingend gevonden op het dorpsplein waar ze genoot van het muziekfestival. Met zowel een onderdrukte glimlach als een traan kwamen twee werelden bij elkaar. Mijn moeder in de wereld van dementie en mijn vader en de rest in de wereld zonder dementie. Wij keken ernaar en konden niets anders doen dan liefdevol blijven zorgen en mijn vader zo goed mogelijk ondersteunen. Kort na dit voorval verhuisde mijn moeder naar het verpleeghuis.

Uw reacties worden erg gewaardeerd.

Jillis Kors, (Groningen, 1974), opleidingen Cultureel Maatschappelijke Vorming en Sociologie, is ontwikkelaar en uitvoerder van opbouwwerk en participatie projecten. Sinds oktober 2008 is hij opbouwwerker in Zwolle. De komende maanden schrijft hij over persoonlijke gebeurtenissen nadat zijn moeder is getroffen door dementie en zijn vader mantelzorger is geworden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.