Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Studie naar licht verstandelijk gehandicapten in de ggz

Licht verstandelijk gehandicapten vormen een kwetsbare groep, met een verhoogd risico op psychiatrische aandoeningen en verslavingsproblematiek. Maar het is nog onduidelijk hoeveel er hulp krijgen van de ggz. En of die hulp voldoet. Het Trimbos-instituut start een onderzoek.
Studie naar licht verstandelijk gehandicapten in de ggz

Doel van het project Licht Verstandelijk Gehandicapten (LVG) in de ggz is zicht te krijgen op de aard en de omvang van deze groep en het bestaande zorgaanbod. Het onderzoek zal resulteren in een beschrijving van good practices die op dit moment binnen de ggz en de verstandelijk gehandicaptenzorg voorhanden zijn. Het project loopt parallel aan een studie naar volwassen LVG’ers en middelengebruik.

Bemoeizorg
Er is nu nog weinig bekend over het aantal LVG’ers in de ambulante en klinische ggz. Omdat zij een kwetsbare groep vormen met een groter risico op psychiatrische aandoeningen, gaat het waarschijnlijk om een flinke groep. Vanuit de ambulante ggz en de bemoeizorg, maar ook vanuit de klinische ggz komen signalen dat hulpverleners bij deze cliënten met gangbare behandelingen, methodieken en richtlijnen onvoldoende uit de voeten kunnen. Er is een tekort aan kennis en geschikte instrumenten voor begeleiding en behandeling. Ook is vaak niet duidelijk – als ze al bestaan – waar ze dan te vinden zijn.

Quickscan
Om het huidige en gewenste zorgaanbod voor LVG’ers met psychiatrische en/of gedragsproblematiek in kaart te brengen, voert het Trimbos-instituut een quickscan uit onder ggz-instellingen. Ook worden hulpverleners geïnterviewd. Instellingen die willen meewerken aan het project of meer informatie willen kunnen contact opnemen met Laura Neijmeijer.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: Trimbos-instituut, Foto: Lex van Lieshout/ANP

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.