Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Structurele financiering voor psychische hulp online

De ministerraad heeft op voorstel van minister Schippers (VWS) besloten om financiering van anonieme e-mental health structureel mogelijk te maken. Nu geldt er een tijdelijke regeling.
Structurele financiering voor psychische hulp online
Foto: ANP-Photo/Lex van Lieshout

Met dit besluit blijft het mogelijk om patiënten te helpen die kampen met psychische problematiek en die in eerste instantie niet durven uit te komen voor hun problemen (vanwege bijvoorbeeld schaamte danwel angst voor de omgeving) terwijl zij wel zorg nodig hebben.

Herkenning

Voor patiënten met psychische aandoeningen blijken vroegtijdige herkenning en behandelingen met zelfmanagement als uitgangspunt van grote waarde. Daarnaast blijkt e-mental health een kosteneffectieve behandeling.

Financieren

Hoewel anonieme online hulpverlening in het verleden haar dienst heeft bewezen, blijkt het lastig deze te financieren. Hulpwebsites moeten het vooral doen met tijdelijke subsidies, want via de Zorgverzekeringswet (Zvw) kan anonieme hulp niet vergoed worden. De geleverde zorg moet daarvoor namelijk naar de individuele cliënt herleidbaar zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.