Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Stop de race naar de bodem van huishoudelijke hulp’

Een groot deel van de 10.000 thuiszorgmedewerkers van het bijna failliete TSN vreest voor baan en salaris. Gemeenten willen de thuiszorg voor zo min mogelijk geld organiseren, zegt vakbond FNV. De gemeente Den Haag heeft wel de keuze voor behoud van de huishoudelijke hulp gemaakt.

Thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland wil alle Haagse cliënten en thuishulpen overnemen van het in problemen geraakte TSN. De 3.000 cliënten in Den Haag blijven ook na een faillissement van TSN verzekerd van hun hulp bij het huishouden. Buurtzorg neemt ook alle 612 medewerkers die TSN in Den Haag heeft over, met behoud van salaris en arbeidsvoorwaarden.

Faillissement

TSN was de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland en actief in zo’n 200 gemeenten. Het bedrijf verkeert sinds november in een situatie van uitstel van betaling. Meer dan 3300 van de ongeveer 10.000 thuiszorgers kunnen overstappen naar Buurtzorg of andere aanbieders. Maar veel gemeenten en grote steden als Utrecht en Apeldoorn bijvoorbeeld hebben niet voor Buurtzorg gekozen, maar voor andere thuiszorgorganisaties. Daarmee is een groot deel van de TSN-medewerkers niet verzekerd van een baan.

Minstens 3350 medewerkers van TSN Thuiszorg kunnen aan de slag bij Buurtzorg Nederland of bij andere aanbieders die het werk willen overnemen. Dat heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten laten weten. Het gaat om een voorlopig aantal. Lees meer>>

Arbeidsvoorwaarden

Thuiszorgmedewerkers van TSN zijn met vakbond FNV Zorg en Welzijn al enkele weken in actie. De thuishulpen willen ook na het faillissement voor hun cliënten blijven zorgen. Bestuurder Sarah Dobbe van de FNV is blij dat de gemeente Den Haag nu voor goede thuiszorg kiest: ‘Dit is goed nieuws voor honderden thuiszorgmedewerkers en duizenden cliënten in Den Haag. Thuishulpen behouden hun baan en hun arbeidsvoorwaarden en cliënten behouden hun vaste en vertrouwde thuiszorgmedewerker. Den Haag laat zien dat een goede oplossing mogelijk is.’

Concurrentie

Niet alle gemeenten maken die keuze. Het probleem is, aldus de FNV ‘dat veel gemeenten de thuiszorg voor zo min mogelijk geld willen organiseren. Dat leidt tot concurrentie op prijs van huishoudelijke hulp en daarmee op de arbeidsvoorwaarden van de hulpen. Door de te lage tarieven die gemeenten bieden voor de thuiszorg, gaat TSN failliet,’ aldus de FNV.

Maatregelen

De vakbonden hebben op 4 december een afspraak gemaakt met staatssecretaris Van Rijn en met de VNG om via een wet ‘de dump van salaris van de hulpen en van de zorg voor cliënten te stoppen’. Van Rijn heeft deze week toegezegd dat hij met een nieuwe Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) wil regelen dat goede kwaliteit – en niet een zo laag mogelijke prijs – centraal staat bij de inkoop door de gemeente van huishoudelijke hulp en andere Wmo-hulp.

Wettelijke stappen

Van Rijn: ‘Deze nieuwe wettelijke maatregelen zijn een steun in de rug van mensen die thuishulp nodig hebben en mensen die in de thuishulp werken. Het gaat om goede thuishulp voor cliënten, normale arbeidsvoorwaarden voor medewerkers en een fatsoenlijk tarief door de gemeenten. Voor allerlei gemeenten is dat nu al de standaard manier waarop zij de huishoudelijke hulp regelen. Deze wettelijke stappen zijn bedoeld om er voor te zorgen dat die praktijk straks in ons hele land de norm is.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.