Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Steeds meer schuldsaneringen

Het aantal uitgesproken schuldsaneringen was in het vierde kwartaal van 2009 bijna 20 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Ook in het derde kwartaal van 2009 lag het aantal uitspraken hoger. Dat was voor het eerst sinds het einde van 2007.
Steeds meer schuldsaneringen

In 2009 zijn in totaal bijna 9.000 schuldsaneringen uitgesproken. Dat waren er, al met al, 250 minder dan in 2008. In de eerste zes maanden van 2009 was nog sprake van een sterke daling ten opzichte van 2008. Maar in het derde kwartaal van 2009 gingen 8 procent meer wettelijke schuldsaneringen van start dan het jaar ervoor. En in het vierde kwartaal zelfs 19 procent. Deze toename komt vooral door een forse stijging van het aantal schuldsaneringen van mensen met een eenmanszaak. Onder hen is al vanaf het tweede kwartaal van 2009 sprake van een stijging.

Zeeland
Tussen de provincies liepen de ontwikkelingen sterk uiteen. Zo daalde in Zeeland het aantal uitspraken in 2009 met 70 procent. In dat jaar zijn in deze provincie slechts 104 schuldsaneringen uitgesproken, terwijl dat er in 2008 nog 346 waren. Dit komt onder meer doordat in Zeeland de wijzigingen in de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) van 1 januari 2008 pas sinds de tweede helft van dat jaar strikt zijn toegepast.

Friesland

Opvallend is de sterke toename, van 54 procent, in de provincie Friesland. In 2009 zijn hier 433 wettelijke schuldsaneringen uitgesproken, tegen 281 in 2008. Nog nooit zijn er in deze provincie zoveel schuldsaneringen van start gegaan. Ook in Groningen en Noord-Holland nam het aantal uitspraken fors toe.

Schone lei
Een van de doelen van wettelijke schuldsanering is dat de schuldenaar na afloop van het traject weer schuldenvrij is. In 2009 steeg, net als in voorgaande jaren, het aandeel schuldsaneringen beëindigd met een schone lei. In 2009 zijn in totaal 13.000 zaken beëindigd, waarvan meer dan driekwart met een schone lei. Daarbij valt op dat personen met schulden uit een eenmanszaak iets vaker een schone lei kregen dan overige schuldenaren.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Wim Vissers en Vinodh Lalta/StatLine (CBS) Foto: Lex van Lieshout/ANP

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.