Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Start ggz-patiëntenpanel Psychisch Gezien

Het Trimbos-instituut start met het panel Psychisch Gezien: een landelijk panel voor en door mensen met psychische aandoeningen. Doel is te achterhalen wat mensen met psychische aandoeningen vinden van actuele kwesties in de ggz en hoe zij zorg en ondersteuning ervaren.
Start ggz-patiëntenpanel Psychisch Gezien

Mensen met bijvoorbeeld een psychose, bipolaire stoornis, ernstige en aanhoudende depressies of een persoonlijkheidsstoornis worden via het panel Psychisch Gezien regelmatig bevraagd. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over hun rol in de samenleving of hun mening over actuele kwesties. Maar ook over de geboden zorg.

Participatie
‘Een of twee keer per jaar versturen we een vragenlijst naar alle panelleden. Daarnaast worden telefonische interviews afgenomen rond actuele maatschappelijke discussies’, vertelt Wike Been, onderzoeker bij het Programma re-integratie van het Trimbos-instituut. ‘We willen de komende maanden 900 panelleden werven. In oktober starten we dan met de eerste vragenlijst. Die zal onder meer over maatschappelijke participatie gaan.’

Dwang en drang
Aanleiding voor de oprichting van Psychisch Gezien is dat de doelgroep nu weinig wordt gehoord, aldus Been. ‘Van chronische zieken weten we beter wat zij vinden. Dat is ook niet zo vreemd, want sinds een aantal jaren bestaat al het Nationaal Patiëntenpanel Chronisch zieken en gehandicapten. Met dit panel willen we meer zicht krijgen op het maatschappelijk functioneren en de zorg- en leefsituatie van mensen met psychische aandoeningen.’ Daarnaast is het de bedoeling om hen een duidelijker stem te geven in maatschappelijke debatten over de ggz. Bijvoorbeeld over de toepassing van dwang en drang, de kwaliteit van zorg en vergoedingen door zorgverzekeraars.

Aanmelden
De komende periode zal het Trimbos-instituut ggz-instellingen benaderen met de vraag of ze willen helpen bij het werven van panelleden. Maar ook mensen met een psychische aandoening die geen client zijn van een ggz-instelling kunnen zich vanaf 29 juni op de website van Psychisch Gezien aanmelden om deel te nemen aan het panel.

Het Trimbos-instituut coördineert het panel en werkt hierbij samen met het kenniscentrum Phrenos, het Landelijk Platform GGZ (LPGGZ) en het Nivel. Het ministerie van VWS subsidieert het Panel Psychisch Gezien.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.   

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.