Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spraakmakend: Dood op verzoek

De documentaire 'Dood op verzoek' uit 1994 wordt achteraf gezien als één van de belangrijkste aanjagers van het euthanasiedebat in binnen- en buitenland. In de documentaire registreert maker Maarten Nederhorst het hele proces van de euthanasie.
Spraakmakend: Dood op verzoek

Nederhorst volgt Cees van Wendel de Joode uit Amsterdam met de dodelije spierziekte ALS. Eind 1993 constateert zijn huisarts dat het einde onafwendbaar is. Van Wendel de Joode maakt daarop kenbaar dat hij euthanasie wil plegen.

Huisarts

In de documentaire is het hele proces van de euthanasie te zien: van de gesprekken van de huisarts met Van Wendel de Joode tot en met de avond waarop hij de gevraagde injecties toedient. De huisarts speelt in de documentaire een grote rol. Hij begeleidt Cees en zijn vrouw Anthoinette en geeft deze intensieve begeleiding alle aandacht.

Spraakmakend

Hollanddoc zond de documentaire ‘Dood op verzoek’ opnieuw uit samen met andere spraakmakende documentaires van de afgelopen 25 jaar. Deze waren te zien het buitenland en/of vielen in de prijzen op internationale festivals. Al deze films gaan over Nederland, over Nederlandse hangijzers en Nederlandse stokpaardjes.


Bekijk de documentaire ‘Dood op verzoek’ hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.