Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Somalische vluchtelingen belanden op straat

Enkele honderden Somalische vluchtelingen zijn op straat beland. Dit is gebeurd nadat staatssecretaris Nebahat Albayrak het automatische beschermingsbeleid voor Somalië heeft afgeschaft. Dat zegt stichting VluchtelingenWerk Nederland.
Somalische vluchtelingen belanden op straat

Door de afschaffing worden asielaanvragen nu weer individueel beoordeeld. Dit leidt tot afwijzingen. Volgens een woordvoerster van VluchtelingenWerk zijn in het aanmeldcentrum in Ter Apel al veel asielaanvragen afgewezen. Volgens haar is de situatie hierdoor nu onhoudbaar. ‘Veel vluchtelingen die niets met identificatiefraude te maken hebben, krijgen nu geen bescherming.’

Identificatie
Veel aanvragen van Somalische vluchtelingen worden namelijk afgewezen wegens fraude met de identificatie. Maar volgens VluchtelingenWerk worden ook mensen op straat gezet door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wegens ongeloofwaardige verhalen, waarna zij terug worden gestuurd naar hun land.

Onderhandeling
De stichting is in onderhandeling met de staatssecretaris. VluchtelingenWerk vindt de maatregel van Albayrack om fraude op deze manier te bestrijden te hard. Het ministerie van Justitie herkent niet het geschetste beeld dat er meer mensen door de afschaffing op straat komen te staan. Volgens een woordvoerder van Justitie komt het wel voor dat mensen op straat belanden, maar men probeert dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Marcel van Hoorn

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.