Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Soepelere regels nodig voor aanbouw voor mantelzorg

Mantelzorg moet door gemeenten vergemakkelijkt worden door de bouwregels aan te passen. Bouwvergunningen voor een onderkomen op het eigen erf moeten soepeler. Dat betogen negen organisaties in een petitie die zij vanmiddag hebben aangeboden aan de Tweede Kamer.
Soepelere regels nodig voor aanbouw voor mantelzorg

Wie aan- of bij wil bouwen op het eigen erf om de zorg voor ouders of familie dicht bij huis mogelijk te maken, loopt vaak vast in lange en moeizame vergunningprocedures. Gemeenten verstrekken de vergunningen veelal te laat of zelfs helemaal niet, volgens de negen organisaties die opkomen voor soepelere bouwregels voor mantelzorg. Dan komt de zorgvrager snel in een zorginstelling terecht.

Landelijk
Negen organisaties bieden een petitie aan de Tweede Kamer aan om landelijk de regels voor aanbouw te versoepelen. Het gaat om de belangenvereniging voor mantelzorgers, Mezzo, de Unie KBO, CG-Raad, LOC Zeggenschap in zorg, CSO, PasAan, ANBO, PCOB en Vereniging Eigen Huis. In 2004 heeft de landelijke overheid gemeenten en provincies opgeroepen om regelingen voor het aan- en bijbouwen voor (mantel)zorg te vereenvoudigen. Vijf jaar later heeft nog maar tien procent van de gemeenten dit gedaan.

Volgend jaar
De deelnemende organisaties verzoeken de Tweede Kamer op korte termijn een landelijke regeling te treffen die het bijbouwen en aanbouwen op het eigen erf voor het verlenen van mantelzorg gemakkelijker mogelijk maakt. Volgens hen kan zo’n regeling al begin volgend jaar worden ingevoerd. Een Algemene Maatregel van Bestuur met een dergelijke strekking is namelijk al door het ministerie van VROM voorbereid.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Mezzo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.