Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Sociaal werkers moeten vooraanmelden bij beroepsregister’

Sociaal werkers die op hbo-niveau in de jeugdhulp werken moeten zich vóór 1 januari 2016 vooraanmelden bij het beroepsregister Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. Belangrijk, anders worden je diensten mogelijk niet ingekocht door de gemeente, zo waarschuwt de MOgroep.
beroepsregistratie jeugdprofessional
Ook begeleiders in de gehandicaptenzorg moeten nagaan of ze jeugdhulp verlenen waarvoor je geregistreerd moet zijn. - Foto: iStock

Volgens de Jeugdwet moeten werkgevers in de jeugdhulp en jeugdbescherming  voor bepaalde werkzaamheden geregistreerde professionals inzetten. Dat heet in de Jeugdwet: de norm van de verantwoorde werktoedeling. Deze norm moet ervoor zorgen dat er verantwoorde hulp wordt gegeven. En professionals die bepaalde jeugdhulp uitvoeren ook daadwerkelijk de juiste kennis hebben en bekwaam zijn om dat werk te doen.

BIG-register

Artsen, verpleegkundigen, gezondheidszorgpsychologen en psychotherapeuten kunnen zich registreren in het BIG-register. Jeugdzorgwerkers, psychologen en pedagogen staan al ingeschreven in het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Door de nieuwe Jeugdwet is het nu ook aan sociaal werkers als maatschappelijk werkers, jongerenwerkers, agogen in de GGZ, begeleiders in de gehandicaptenzorg, thuisbegeleiders en cliëntondersteuners om te kijken of ze werk doen dat door een geregistreerde professional moet worden gedaan. Is dat het geval, dan moeten zij zich vóór 1 januari 2016 vooraanmelden bij het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).

Kenbaar

Vooraanmelden is nog geen beroepsregistratie, de eisen voor beroepsregistratie worden nog ontwikkeld en zijn uiterlijk eind 2017 bekend. Maar een vooraanmelding is als eerste stap wel zo belangrijk, vindt de MOgroep. Dit jaar is een overgangsjaar, vanaf 2016 gaat de norm voor verantwoorde werktoedeling echt gelden. ‘Met de vooraanmelding maak je kenbaar dat jij werk doet dat door een geregistreerde professional moet worden gedaan. En dan sta je sterker wanneer de gemeenten jeugdhulp inkopen’, aldus woordvoerder. ‘Die kiezen soms nu al liever voor jeugdhulpaanbieders waarvan de medewerkers geregistreerd of vooraangemeld zijn.’

Het loopbaanbudget voor professionals in de sector Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening is per 1 juli 2015 ingevoerd. Waarvoor is dit budget en wat betekent dat voor jou als professional?

Behandelplannen

Je werkgever is verplicht om met een geregistreerde professional te werken onder meer als het kind of de jongere in een onveilige risicovolle situatie zit, meerdere problemen tegelijk spelen, de problematiek complex is met onbekende oorzaak, de impact groot is en als de professional een grote verantwoordelijkheid heeft. Werk je met kinderen in een veilige situatie en doe je vooral uitvoerend en praktisch werk, dan is het niet nodig om je te registreren. Op 1 januari 2016 treedt de norm voor verantwoorde werktoedeling formeel in werking. Hbo-professionals uit het brede jeugddomein die ‘geregistreerde werkzaamheden’ uitvoeren, moeten zich vóór deze datum hebben vooraangemeld.

Kijk hier of jij je moet vooraanmelden voor beroepsregistratie >>

Werkgevers

Professionals moeten samen met hun werkgever beoordelen of het nodig is om zich te vooraanmelden, want zij hebben een werkgeversverklaring nodig. Zelfstandigen moeten dit regelen in een ‘Eigen Verklaring’. Bovendien moet de professional een recente Verklaring Omtrent het Gedrag  (VOG) aanleveren . Het SKJ gaat dan vervolgens na of de professional aan de eisen van de vooraanmelding voldoet.

Lees hier meer over het vooraanmelden >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.