Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Sociaal werk: preventief en goedkoper

Zorgtrajecten worden voorkomen, meer kwaliteit van leven, minder zware zorg is nodig en sociaal werk scheelt in maatschappelijke kosten. Dat blijkt uit onderzoek van Sociaal Werk Nederland en anderen naar het werk van de sociaal werker. Inderdaad, het werkt voor de cliënt en voor de samenleving.
sociaal-werker
‘Het is belangrijk om aannames over sociaal werk te onderbouwen met duidelijke resultaten van een effect-onderzoek.' - Foto: iStock

Juist omdat sociale professionals naar de mens achter de vraag kijken en met een integrale aanpak komen, is het sociaal werk succesvol. Dat blijkt uit onderzoek naar sociaal werk, dat is gedaan door samenwerkende onderzoekers vanuit Vilans, Movisie en Sociaal Werk Nederland. Daaruit blijkt ook dat sociaal werk positieve effecten heeft op de kwaliteit van leven, zorgt voor minder zware zorg en bespaart op hulpverlening.

Preventief

Onderzocht werden 36 casussen, zo’n 100 sociaal professionals en burgers werkten mee door hun ervaringen te vertellen over de werkzame principes van het sociaal werk en de preventieve werking. ‘Ondanks dat het onderzoek niet representatief is vanwege de kleine schaal, laten de resultaten zien wat sociaal werkers doen en wat het oplevert’, verklaart Marije van der Meij, adviseur bij SWN en een van de onderzoekers. In het onderzoek is gebruik gemaakt van de Effectencalculator, een methodiek die de effectiviteit van projecten in het sociale domein onderzoekt en de meerwaarde voor bewoners en de financiële opbrengsten toont.

Sociale domein

‘Het is belangrijk om aannames over sociaal werk te onderbouwen met duidelijke resultaten van een effect-onderzoek’, zegt Van der Meij. ‘In het sociale domein en ook bij beleidsmakers heerst de vraag: “Wat lever de transformatie op?”. Opvallend is dat de resultaten van alle onderzochte 36 casussen positief waren. Zowel de beleving van de cliënt, als ook de financiële berekening.’

Maatschappelijke kosten

Uit het onderzoek blijkt dat juist omdat sociaal werkers ‘anders kijken’ naar de mens, zij met lichtere oplossingen komen. De sociaal werker pakt verschillende leefdomeinen aan en kijkt ook hoe de cliënt kan worden betrokken in de samenleving met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk en groepsactiviteiten. De sociaal werker is de spin in het web die hij/zij moet zijn: de wegwijzer in de ‘systeemwereld’ van de hulpverlening. En de sociaal werker maakt besparing op maatschappelijke kosten mogelijk omdat hij eerder – en preventief – ingrijpt: ‘Dat scheelt huisuitzettingen, opname op de PAAZ-afdeling en schuldeisers’.

Beroepshouding

Wat is moeilijk voor de sociaal werker? ‘Grote schulden, psychische problemen, demente ouderen, het gaat wel ergens over. Moeilijk is dan om op de handen zitten’, zegt Van der Meij. ‘Bovendien moeten sociaal professionals tijdig hulp opschalen. Dan moet je het lef hebben om te zeggen: “Ik ben hier niet van”. Ook blijft een aandachtspunt om niet te veel voor de cliënt denken en te beslissen. Dat zit deels in de aard van de professional, hij wil zo snel mogelijk helpen. Maar dat zit ook in je beroepshouding. Sociaal professionals moeten  actief op zoek naar vormen om mensen goed te horen.’

Link naar het onderzoek>>

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Kijk, bij aanvang van de transities was duidelijk dat de transitie altijd ging slagen (ook al zou dat niet zo zijn). Tenslotte had de overheid en het sociaal werk haar bestaan er aan verbonden.
    Het is dan altijd opletten om al snel te komen met feiten van 'werkende principes' met daarbij een zeker 'wij van WC-eend adviseren WC-eend'-gehalte. Wanneer een beetje kritisch, fronsen dan toch minstens de wenkbrauwen en dat is bij dit onderzoek toch enigszins het geval……..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.