Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sociaal Raadslieden: ‘Minister moet ingrijpen bij extreme incassokosten’

Incassobureaus hanteren schandalig hoge tarieven. Dat signaleerde de Landelijke Organisatie Sociaal Raadsliedenwerk (LOSR) afgelopen maandag bij het consumentenprogramma Tros Radar. Ernst Hirsch Ballin, minister van Justitie (CDA), heeft dinsdagavond inmiddels toegezegd dat hij de hoge tarieven gaat aanpakken.
Sociaal Raadslieden: ‘Minister moet ingrijpen bij extreme incassokosten’

Door Martin Zuithof – De incassobranche houdt zich niet aan de richtlijnen van de rechters, zegt Saskia Noorman-Den Uyl, voorzitter van de LOSR, aangesloten bij de MOgroep. (Foto: Saskia Noorman-Den Uyl)

Veel soorten kosten
‘In de richtlijnen voor de incasso staat dat voor achterstallige rekeningen tot € 250 maximaal € 37 voor incassokosten gerekend mag worden. In praktijk blijkt dat mensen als ze een rekening te laat betalen, al snel met veel soorten kosten te maken krijgen, zoals incassokosten, bezoekkosten, registratiekosten, leges en administratiekosten.’

Opeenstapeling
Grote schuldeisers, zoals energiebedrijven, maken het in de ogen van de LOSR helemaal bont. Zij tellen bij elke herinnering opnieuw extra administratiekosten op en leggen dat als totaalpakket bij het incassobureau neer.

Noorman-Den Uyl: ‘Het bureau vordert uiteindelijk die hele som plus nog eigen kosten erbovenop. Gevolg is dat een groot deel van de vijf tot acht miljoen incasso’s uit veel te veel extra kosten bestaat. Cliënten kunnen die administratiekosten beter helemaal niet betalen.’

Richtlijn
Volgens de LOSR moeten schuldenaren nooit meer betalen dan in de richtlijn voor de incasso, vastgelegd in het rapport Voorwerk II, is aangeven. ‘Een rechter accepteert nooit meer dan € 37 incassokosten bij een schuld van € 250, en dat weten de bureaus’, aldus Noorman-Den Uyl: ‘Sociaal raadslieden adviseren cliënten dan ook dat ze nooit meer moeten betalen dan Voorwerk II aangeeft. Incassobureaus weten het donders goed, maar laten mensen toch veel te veel betalen.’

Strenger toezicht
De marktwerking heeft nauwelijks invloed op de hoogte van de incassotarieven, constateert de LOSR. ‘De bureaus hebben geen enkel belang bij het verlagen van de tarieven. Wij vinden dat de concurrentie tussen de incassobureaus niet op de juiste manier plaatsvindt en cliënten hiervan het slachtoffer worden. We hebben de minister dan ook gevraagd om strenger toezicht uit te oefenen op deze sector’, vertelt Noorman-Den Uyl.

Rechtsbescherming
De LOSR pleit voor wettelijke regels en toezicht om de rechtsbescherming van schuldenaren te garanderen. Er moet een eind komen aan de extreme incassokosten. Voor opdrachtgevers en -nemers moeten gelijke regels gelden voor normering en transparantie van incassokosten. Voor de deurwaarder is in het incassotraject geen plaats, stelt de vereniging van sociaal raadslieden.

Maximum
Ernst Hirsch Ballin, minister van Justitie (CDA), heeft dinsdagavond in de Tweede Kamer gezegd dat hij hoge tarieven van incassobureaus gaat aanpakken met een wettelijke regeling. Alle aanwezige fracties, een meerderheid van de Tweede Kamer – CDA, PvdA, VVD, GL en SP – verzochten hem een maximum stellen aan de kosten die bij schuldenaren in rekening worden gebracht.
Hirsch Ballin kan nog niet zeggen hoe hij de incassobureaus gaat aanpakken. Volgens hem is er nog nader onderzoek nodig en daarover wil hij de Kamer binnen enkele maanden informeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.