Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sociaal-cultureel werker kan niet meer terecht in welzijn

Het aantal WW-uitkeringen voor het beroep sociaal-cultureel werk is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit een analyse van het UWV. De uitkeringsinstantie zoekt naar andere banen voor deze groep en vindt die vooral buiten de sector.

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, UWV, heeft in 2015 ongeveer 1300 werkloosheidsuitkeringen verstrekt aan professionals in de beroepsgroep sociaal-cultureel werk. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2010. De uitkeringsinstantie heeft een analyse gemaakt van waar de beste kansen liggen voor deze beroepsgroep. Daar komt uit dat werkloze sociaal-cultureel werkers beter kunnen solliciteren naar niet-welzijnsberoepen.

Werkgelegenheid krimpt

Het UWV stelt dat de werkgelegenheid voor sociaal-cultureel werkers krimpt, de concurrentie op de arbeidsmarkt groot is en dat professionalsdie ontslagen worden hun heil beter buiten de welzijnssector kunnen zoeken. De oorzaken voor de terugloop van de werkgelegenheid liggen bij de bezuinigingen van de gemeenten en de zelfredzame samenleving, die ‘de nadruk legt op vrijwillige initiatieven’. Maar een oorzaak is ook de ‘integrale hulp dichter bij de burger’, die ervoor zorgt dat de aanpak doelmatiger is.

Sociaal-cultureel werk

‘Velen zullen op zoek moeten naar een nieuw toekomstperspectief’, schrijft het UWV in de analyse: “Overstapberoepen voor sociaal-cultureel werkers”. ‘In het verleden is ruim 30% van de sociaal-cultureel werkers bij een baanwisseling opnieuw in dit beroep aan de slag gegaan. Op dit moment is ongeveer 55 procent van de sociaal-cultureel werkers, die zich bij UWV als werkzoekende hebben ingeschreven, hoger opgeleid: hbo en universiteit. Circa een derde heeft een middelbaar opleidingsniveau en 12 procent heeft een laag opleidingsniveau.’

Marijke Vos: ‘Er is te scherp bezuinigd’ In 2015 hielden gemeenten 1,2 miljard euro in kas die bestemd was voor jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning. ‘Deze signalen bevestigen het beeld dat wij al hadden van de decentralisaties.’ Aldus Marijke Vos, voorzitter van Sociaal Werk Nederland. Lees meer>>

Thuiszorg

Bovenaan de lijst van overstapberoepen voor sociaal-cultureel werkers staat de baan als callcentermedewerker. Er zijn relatief veel online vacatures hiervoor, het gaat vaak om tijdelijke contracten. Op plaats 2 van goede arbeidsmarktkansen voor de sociaal-cultureel professional staat de verzorgende thuiszorg en individuele gezondheidszorg. ‘De verzorgende ig is momenteel een kansrijk beroep: het is lastig om voldoende mensen te vinden voor dit vak’, aldus het UWV.

Arbeidsmarkt

Er zijn ook mogelijkheden om over te stappen naar functies op het gebied van werk en inkomen. Op plaats 3 van de lijst van kansen op de arbeidsmarkt staat de Bijstandsconsulent. Ook in het basisonderwijs zouden goede kansen kunnen liggen voor een nieuwe baan.

Download hier de UWV-analyse: “Overstapberoepen voor sociaal-cultureel werkers”>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.