Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sociaal beleid gemeenten is verbeterd

Het sociaal beleid van gemeenten is beter dan twee jaar terug. Reden tot zorg blijven de lange wachttijden in de bijstand, huisbezoeken zonder toestemming, en de mogelijkheid dat mensen in de bijstand langer dan een half jaar aan het werk gezet worden tegen alleen een uitkering.
Sociaal beleid gemeenten is verbeterd

Dat zijn de belangrijkste conclusies van de Lokale Monitor Werk en Inkomen van de FNV, een onderzoek onder 215 gemeenten. De monitor is aangeboden aan wethouder Bert van Alphen van Den Haag. De komende weken zullen actieve FNV-groepen de resultaten presenteren aan circa honderd gemeenten..

Verbetering
De vakcentrale constateert dat de gemeenten die na de vorige monitor beterschap beloofden, die belofte in de meeste gevallen ook zijn nagekomen. De gemiddelde uitgaven voor het minimabeleid zijn met ruim twintig procent gestegen tot 624 euro per huishouden.

Rompslomp
Gemeenten zijn ook beter hun best gaan doen om te zorgen dat de ondersteuning ook terecht komt bij de mensen die er recht op hebben. Meer dan de helft laat de aanvullende bijstand voor ouderen met onvolledige AOW uitvoeren door de Sociale Verzekeringsbank of heeft plannen daartoe. Op die manier vermijden ze onnodige bureaucratische rompslomp voor de AOW’ers.

Thuiszorg
Echter, nieuwe problemen zijn ontstaan bij het aanbesteden van de thuiszorg. Vaak wordt gewerkt met tarieven die te krap zijn om goede kwaliteit aan zorg te leveren. In veel gemeenten is er een tekort aan alfahulpen of zijn thuiszorginstellingen in financiële problemen gekomen.

Zeeuwse model
De FNV adviseert gemeenten om uit te gaan van het zogenaamde ‘Zeeuwse model’. Het Zeeuwse model houdt kort gezegd in dat gemeenten zorgaanbieders niet met elkaar laten concurreren op prijs, maar op kwaliteit. Dit om monopolisering tegen te gaan en de kwaliteit van de geboden zorg te vergroten.

WWB
Ook blijkt uit de monitor dat mensen die bijstand aanvragen vaak nog steeds meer dan vier weken moeten wachten op een beslissing. De FNV denkt dat dit te maken heeft met Wet Werk en Bijstand. Sinds de invoering van die wet in 2004 hebben gemeenten er een financieel belang bij om zo min mogelijk bijstand uit te keren.

Huiszoekingen
Andere redenen tot bezorgdheid over het sociale gemeentelijke beleid zijn huisbezoeken zonder dat een concrete verdenking bestaat. In de meeste gemeenten wordt onvoldoende voorlichting gegeven over rechten en plichten.

Work First
Ook heeft de overgrote meerderheid van de gemeenten Work First-projecten waarin bijstandsontvangers werken met behulp van hun uitkering. Ruim een derde van de gemeenten houdt daarbij de mogelijkheid open dat dit langer duurt dan zes maanden. Dat is in strijd met de afspraken, aldus de FNV.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.