Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Snelle coalitie of lange formatie?

Terwijl de laatste stemmen nog moesten worden geteld, reageerde CNV Voorzitter Jaap Smit gisteravond laat al op de verkiezingsuitslag. ‘Nu moet de politiek zijn verantwoordelijkheid nemen en snel een kabinet formeren!’ aldus Smit.
Snelle coalitie of lange formatie?

De problemen in ons land zijn te groot om maandenlang te ruziën over de samenstelling van onze regeerploeg. Er zal geregeerd moeten worden door het midden,’ meent de CNV-voorzitter. Dat ‘het midden’ VVD en PvdA samen betekent, zegt Jaap Smit niet met zoveel woorden. Wel is dat de eensgezinde mening van de dagbladen op de ochtend na de verkiezingsuitslag . Zij concluderen dat VVD en PvdA na hun grote verkiezingsoverwinning nog nauwelijks om elkaar heen kunnen.

VSNU
Maar leidt dat tot een coalitie van VVD en PvdA en zal dat snel gaan? De vereniging van universiteiten VSNU constateert dat de verkiezingsuitslag zulk een verdeeld politiek landschap oplevert dat het de coalitievorming lastig zal maken. ‘Juist in deze situatie moeten politieke partijen de koppen bij elkaar steken om tot een krachtig regeerakkoord te komen,’ vindt voorzitter Sijbolt Noorda.

Breekpunten
Zowel VVD en PvdA kiezen voor Europa, de kiezer heeft zich daar onverwacht duidelijk over uitgesproken. Moeilijker ligt het op het gebied van de wijze van bezuinigen en op de herindeling van de zorg. Daar zullen de breekpunten liggen, die waarschijnlijk voor een stormachtige herfst gaan zorgen.

Bron: ANP Photo, Jerry Lampen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.