Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slachtoffers seksueel misbruik veelal minderjarig

Het online hulpplatform Chat met Fier kwam vorig jaar met in totaal 283 mensen in contact over mensenhandel, 250 daarvan waren zelf slachtoffer van uitbuiting. In bijna 60 procent van de gevallen gaat het om minderjarige slachtoffers.
Jongeren zullen uit zichzelf niet over seksueel misbruik beginnen. Foto: AdobeStock

Chat met Fier is een online middel van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en Fier, het landelijke expertise- en behandelcentrum voor slachtoffers van onder meer huiselijk geweld, mensenhandel en loverboys.

Ondanks corona ging de seksuele uitbuiting van mensen gewoon verder. Via de chat werd er gesproken met slachtoffers, die in veruit de meeste gevallen op dat moment worden uitgebuit, zo blijkt uit het onderzoek dat de partijen deden. In 65 procent van de gevallen spraken slachtoffers voor het eerst over hun uitbuitingssituatie, de situatie is dan nog niet bekend bij instanties.

1300-deal

Ook de overheid wil meer zicht krijgen op minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting, van de ongeveer 1.300 slachtoffers zijn maar 2 tot 4 procent in beeld. Het CKM heeft daarom de zogenoemde 1300-deal gelanceerd, waarmee de organisatie aandacht wil vragen voor het probleem en versterking van de aanpak wil. Inmiddels is er ook politieke steun voor dit plan.

Een groepstraject voor jonge vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel geweld moet hen helpen om de lange wachttijd voor hulp te overbruggen. Initiatoren Hajar Akrari en Sara Dekker van The Phoenix Sisters zijn ervaringsdeskundigen en bieden daarom de hulp die zij zelf misten. Lees hun verhaal hier.

(Stief)ouders

Uit de verhalen van de slachtoffers komt ook naar voren dat de uitbuiting in 1 op de 7 gevallen wordt gepleegd door ouders of stiefouders. Deze vorm van uitbuiting duurt in meer dan de helft van de gevallen langer dan twee jaar. Het detecteren van dit soort zaken is nog moeilijker, aldus het CKM.

De organisatie spreekt van ‘een blinde vlek’ in de aanpak van mensenhandel. ‘Seksuele uitbuiting is al schrijnend genoeg, maar dat ook ouders hierbij betrokken zijn is zeer zorgelijk.’ Het CKM roept op dat er uitgezocht moet worden in hoeverre de zorg en de opsporingsdiensten bekend zijn met dit soort zaken. ‘Extra aandacht zou de onzichtbaarheid van slachtoffers kunnen verminderen.’

Online

Sociale media spelen bij mensenhandelaren een steeds grotere rol bij het ronselen van slachtoffers. De helft van de slachtoffers zegt hun uitbuiter via sociale media te hebben leren kennen. Een kwart zegt daarbij dat zij worden gedwongen omdat de mensenhandelaar dreigt om naaktbeelden te verspreiden.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.