Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Slachtoffers eergeweld weten vaak zelf oplossing’

Slachtoffers van eergerelateerd geweld zijn niet altijd passief. Zij weten vaak zelf goed de risico’s in te schatten en weten ook vaak wat een (tijdelijke) oplossing is voor het probleem. Dat blijkt uit verkennend onderzoek ‘Eergeweld voorbij’, van het Verwey-Jonker Instituut. Bij de aanpak moet er vanuit het slachtoffer geredeneerd worden, vinden de onderzoekers.
‘Slachtoffers eergeweld weten vaak zelf oplossing’

Het gemeentelijk beleid bij de aanpak van eergerelateerd geweld gaat in eerste instantie om procedurele aspecten: afspraken met andere ketenpartners en het instellen van werkgroepen. Lünnemann heeft samen met Marjan Wijers onderzoek gedaan naar een nieuwe gemeentelijke aanpak van eergerelateerd geweld in Rotterdam: het beschermingsarrangement. Met het rapport geven Lünnemann en Wijers de gemeenten ideeën over hoe ze beleid kunnen opzetten. Van de fase van preventie en signalering, tot interventie en nazorg.

Logica
‘Het is hierbij belangrijk dat de instelling of de overheid niet de eigen logica op het probleem loslaat. Maar dat de professional redeneert vanuit de behoeften van het slachtoffer’, zegt Lünnemann. In het beschermingsarrangement staan bescherming, de behoeften en het zelfoplossende vermogen van het slachtoffer centraal. Door aan te sluiten bij deze onderdelen, is de kans groter dat er een duurzame oplossing wordt gevonden. Niet de regels van instellingen en overheid zijn belangrijk, maar de verbetering van het sociale netwerk en de veerkracht van het slachtoffer.

Samenspraak
Slachtoffers weten doorgaans heel goed waar de dreiging vandaan komt, welk risico ze lopen en wat eventueel een tijdelijke oplossing is, zo blijkt uit onderzoek. De hulpverlener kan beter in samenspraak met het slachtoffer zoeken naar de juiste stappen. ‘Eergerelateerd geweld komt niet altijd voor in de vorm die we veel op het nieuws zien. Het heeft veel gezichten. Generatieconflicten of roddels in de gemeenschap kunnen uitmonden in geweld. Maar voordat het zover komt, kan al met de juiste hulp escalatie van geweld voorkomen worden. Het is niet altijd noodzakelijk dat het slachtoffer vlucht en moet onderduiken. Soms kan met de juiste bemiddeling of tijdelijk onderdak bij een tante de dreiging worden weggenomen.’
 
Zorg
Gemeenten hebben een regierol als het gaat om de aanpak van eergerelateerd geweld, stelt Lünnemann. ‘Dat betekent dat de gemeente een visie moet ontwikkelen, voorwaarden moet scheppen en samenwerking moet bevorderen. Gemeenten hebben nog weinig visie op de zorg voor slachtoffers. Daar valt nog veel te winnen.’

Onorthodox
Ook moet er volgens de onderzoeker ruimte blijven voor onorthodoxe oplossingen. ‘Regelmatig willen slachtoffers uiteindelijk weer terugkeren naar hun familie. Met bepaalde creatieve oplossingen is dat mogelijk, maar dat kan botsen met onze Westerse opvattingen. Daar moet je oog voor hebben.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.