Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slachtoffer loverboy doet geen aangifte bij politie

Zeker 76 Friese meisjes zijn het afgelopen jaar het slachtoffer van een loverboy geworden of vertoonden gedrag dat daarop wees. Niemand van de slachtoffers heeft nog aangifte gedaan bij de politie.
Slachtoffer loverboy doet geen aangifte bij politie

Uit de eerste jaarevaluatie van het Advies- en Meldpunt Loverboys en Jeugdprostitutie in Friesland blijkt dat bijna de helft van de loverboyslachtoffers minderjarig is, vaak 16 of 17 jaar oud. Het jongste meisje was 13. Dat meldt het Friesch Dagblad. De meisjes wonen door heel Friesland.

Meldpunt
Hulporganisatie Fier Fryslân heeft het meldpunt vorig jaar opgezet op verzoek van hulpverleners en politie om meer zicht te krijgen op de activiteiten van loverboys in de provincie. Het doel is dat de politie meer valse verleiders kan arresteren dankzij de exacte gegevens van het meldpunt.

Prostituee
Uit de meldingen van ongeruste ouders, docenten, vrienden, hulpverleners en van slachtoffers zelf blijkt dat loverboys het afgelopen jaar zeker 76 meisjes en jonge vrouwen uit Friesland voor zich als prostituee hebben laten werken of dat geprobeerd hebben. Of op een andere manier financieel van deze meisjes hebben geprofiteerd. Daarbij hebben ze seksueel, fysiek en psychisch geweld gebruikt.

Schrikbarend
Fier Fryslân noemt de cijfers ‘schrikbarend’. ‘Dit is meer dan we vooraf hadden durven schatten’, zegt directeur Linda Terpstra in het Friesch Dagblad. ‘Wat het nog urgenter maakt, is dat het meldpunt de eerste weken vooral bezig is geweest met het opzetten van het project. Eigenlijk zijn we pas een maand of tien aan het tellen.’

Wraak
Van de slachtoffers heeft er nog niet één officieel aangifte bij de politie durven doen. ‘Dat is frustrerend voor naasten, hulpverleners en politie. Die zien niets liever dan dat de daders worden aangepakt’, aldus een medewerkster van het meldpunt die dagelijks met de meisjes werkt. Angst voor de wraak van de loverboys speelt daarbij volgens haar een belangrijke rol, aldus het dagblad.

Beperkte sancties
Ook de relatief lage straffen die loverboys krijgen, weerhoudt vrouwen ervan aangifte te doen. Twee jaar geleden klaagden slachtoffers nog in een open brief over de beperkte sancties die er op loverboypraktijken staan. Verder willen sommige jonge vrouwen de hele gang van zaken achter zich laten, een strafzaak rakelt de nare tijd juist op.

Criminele contacten
Zonder officiële aangifte is het voor de politie moeilijker om de loverboys voor de rechter te krijgen, meldt Yvonne Bijman van de Friese politie in de Friese krant. Ook de politie vindt de cijfers van het eerste jaar erg hoog. Aan een aangifte gaat een heel proces vooraf, zegt Bijman. ‘Dat doet een meisje niet zomaar. De vrouwen zijn bang omdat de loverboy allerlei criminele contacten heeft. Bovendien zijn de slachtoffers soms gaandeweg betrokken in het criminele netwerk van de loverboy. Die afhankelijkheidsrelatie kan aangifte in de weg staan.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.